Продължаваме промяната и Демократична България не могат да направят реформи

...
Продължаваме промяната и Демократична България не могат да направят реформи
Коментари Харесай

ГЕРБ искат нов Наказателен кодекс, за ПП и ДБ съдебната реформа била кадруване

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " не могат да създадат промени в правораздаването, сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС по време на брифинг в централата на партията. 

Според него двете партии са трансформирали промяната в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни послания. 

“Това, което видяхме през последната година и половин година бе, че тези партии не могат да създадат правосъдна промяна. Те не схващат по какъв начин действа правосъдната промяна, те явно не я познават от вътрешната страна. Те не са хора, които са били в правосъдната система и не могат да създадат правосъдна промяна ”, добави Чолаков. 

Той обясни, че в последните седмици е било „ смешно и тъпо ” да се следят воплите на Кирил Петков и Асен Василев по какъв начин единствената правосъдна промяна в България е Бойко Рашков да стане началник на КПКОНПИ.

Чолаков подчерта, че Политическа партия и Демократична България са си представяли под правосъдна промяна - закриване на структури, разрушение на институции, кадруване и основаване на бухалки.

От ГЕРБ са безапелационни, че точно те са почнали правосъдната промяна в България и тя в никакъв случай не е серпантина.

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Росен Желязков съобщи, че от партията схващат промяната като смяна за по-добро, а не за преодоляване на съществуващото. 

" Ще работим за доста явен законодателен развой, с цел да се преодолее тази спонтанност и неяснота през последната година. Ще работим за доста ясна нормативна регулация, изключително по " брадясали " въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното произвеждане - предпоставки за бързо и дейно правораздаване ", прибавиха от партията на Бойко Борисов.

Чолаков изясни, че в случай че желаеме да сме европейска страна то би трябвало да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. 

“Няколко пъти беше казвано, че нашият Наказателен кодекс е социалистически и в него доста огромно тегло се дава на наказването затвор, до момента в който в западноевропейските страни доста по-голямо тегло е обещано на наказването санкция. Например за нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност нашият Наказателен кодекс планува затвор до 6 години и санкция до 20 хиляди лв.. За същото закононарушение немският кодекс планува затвор до 1 година, само че санкция, която може да доближи 1 млн. евро. Кой Наказателен кодекс е по-ефективен ", добави той.

От ГЕРБ желаят промени в Конституцията на България

От ГЕРБ оферират промени в Конституцията на Република България. 

“Промените ще са да се откри подобаващ вид за без значение следствие на основния прокурор ”, сподели евродепутатът Емил Радев. 

От партията на Борисов желаят въвеждане на фигура или орган с тричленен състав, с цел да могат да се преодолеят евентуалните проблеми, свързани с обективната неспособност за осъществяване на отговорностите. 

“На проверяващия или проверяващите основния прокурор, че съответните конституционна норма ще бъде дадена опция да правят независимо следствие. В подтекста на конституционните промени също считаме, че е належащо да се вкара директната конституционна тъжба. Която ще даде опция всеки жител директно да сезира Конституционния съд с самостоятелна тъжба ”, добави Радев. 

От ГЕРБ обясниха, че с цел да се преодолее евентуалният проблем с множеството тъжби, които ще бъдат подадени, би могла да се планува предварителна процедура за допустимост, при която жалбите да се преценят от състав с не повече от трима съдии. 

“Те ще следва да преценят дали в тази ситуация е от конституционно значение и дали жителят е задоволително съществено обиден ”, добави Радев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР