Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесе законопроект, с който предлага

...
Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесе законопроект, с който предлага
Коментари Харесай

Едно бреме по-малко: ПП-ДБ предлагат трудовата книжка да стане електронна

„ Продължаваме Промяната - Демократична България “ внесе законопроект, с който предлага трудовата брошура и служебната брошура на държавните чиновници да станат електронни. Той бе импортиран от Божидар Божанов и група народни представители като продължение на подетата от постоянното съдружно ръководство посока на ударна цифровизация на административните услуги.

Законопроектът планува да се сътвори електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата брошура. По този метод чиновниците ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.

За да бъдат предпазени чиновниците, се планува работодателите им да не могат да виждат какви са били трудовите им хонорари на предходни работни места. В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип.

Законопроектът идва като продължение на поетия по-рано курс към замяна на хартиените документи с цифрови. Той бе един от главните цели на развиване пред постоянното държавно управление на Кирил Петков, в границите на което за първи път бе обособено министерство на електронното ръководство. Ведомството бе управлявано точно от Божидар Божанов (ДБ), а дигитализацията на трудовата брошура бе измежду главните задания, които той си сложи, само че за които не му стигна времето.

За трансформацията на трудовата брошура се приказва от повече от десетилетие. Бизнесът от дълго време упорства, че в този си тип тя му носи излишно тежко административно задължение – най-малкото поради „ тоновете ненужни подписи “. От позиция на чиновниците, дигитализацията ще минимизира риска от загуба и заличаване на хартиения документ, липса на печати и подписи.

Депутатите от Демократична България предложиха подмяната ѝ с електронна още през декември, когато обаче на Народното събрание му оставаха броени седмици живот и измененията не можаха да минат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР