Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще върне втория проучвателен

...
Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще върне втория проучвателен
Коментари Харесай

ПП-ДБ няма да изпълни втория мандат. Петков поиска парламентарни и евроизбори в едно

" Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) ще върне втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление несбъднат. Това сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пред бТВ в сряда.

Новината идва малко преди връчването на втория мандат от президента Румен Радев на ПП-ДБ. Във вторник Народното събрание одобри, че първият мандат на ГЕРБ с министър председател Мария Габриел. ПП-ДБ предложи на ГЕРБ, само че от партията на Бойко Борисов.

„ С чиста съвест ще върнем досието празна. Последният опит да си спазим ангажимента и да покажем, че страната няма да я хвърлим в безпорядък, беше отхвърлена от ГЕРБ “, сподели Петков.

Във вторник в декларация от името на ПП-ДБ един от съпредседателите на групировката - Атанас Атанасов , сподели, че в случай че ГЕРБ не одобри предлагането за държавно управление с втория мандат, ПП-ДБ ще го върне несбъднат.

„ Оказа се, че те не желаят да изгубят надзор върху правосъдната власт и то не тъй като са огромни стратези. Борисов е междинна ръка пълководец – не е необикновен. Това, което е необикновено, е, че не може да си показа свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е боязън ", сподели Петков.

Едно от главните различия сред ГЕРБ и ПП-ДБ беше точно съглашението за промени в правосъдната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с конретни периоди.

Петков разяснява, че съгласно него няма по какъв начин да бъде изпълнен и третият мандат, който президентът би трябвало да връчи на партия по негов избор, както и че предварителни избори е най-добре да се проведат дружно с европейските при започване на юни.
 Обяснено. Как се провали ротацията сред Денков и Габриел в 3 минути  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Досега всички останали партии в Народното събрание, като се изключи " Възраждане ", оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с втория мандат и няма да предложат кабинет, в случай че получат третия.

По Конституция, откакто и трита мандата за сформиране на държавно управление са били несполучливи, се образува длъжностен кабинет, чиято съществена задача е организирането на предварителни избори.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за 18-месечно взаимно ръководство през април 2023 година Според него първо министър председател трябваше да е Николай Денков от ПП-ДБ, който да подаде оставка на деветия месец, а постът му да бъде ангажиран от Мария Габриел от ГЕРБ.

На 6 март Денков. На 19 март Габриел на президента Румен Радев изпълнен мандат със състав на държавно управление, който не беше координиран с ПП-ДБ. В понеделник ГЕРБ предлагането си за кабинет, а ден по-късно Народното събрание гласоподава, че първият мандат е

ПП-ДБ предложиха вторият мандат да бъде осъществен с министър председател от ГЕРБ-СДС и сключване на съглашение за промени в правосъдната система, службите и регулаторите. Предложението обаче не беше признато.

Междувременно партиите си насочат взаимни обвинявания за аргументите за неуспеха на договарянията. ГЕРБ-СДС споделят, че причина за неуспеха е спор за министерските постове. Според ПП-ДБ повода е нежеланието на ГЕРБ-СДС да се ангажира с.

От 2021 година насам в България се организираха пет парламентарни вота. В този интервал ГЕРБ-СДС получи мандат за сформиране на държавно управление общо 6 пъти, като нито един път не внесе за гласоподаване държавно управление със собствен мандат.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР