Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ГЕРБ ще предложат правителство с

...
Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) и ГЕРБ ще предложат правителство с
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ ще предложат правителство. Кои са министрите в проектокабинета на Денков

" Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ ще предложат държавно управление с втория мандат. Това оповестиха претендентът за министър-председател и кандидатката за вицепремиер Николай Денков и Мария Габриел .

Освен за държавно управление Денков сподели, че е извършен диалог и за това по какъв начин да бъде събрано конституционно болшинство за промени, които са мечтани от политическите сили.

Това беше доказано и от Габриел. Тя благодари на парламентарните групи двете обединения, както и на тази на Движение за права и свободи.

Габриел изчете и декларация, в която се споделя, че бъдещото държавно управление „ застава зад всеки един чиновник в администрацията, който дава отговор на всички професионални и етични стандарти за заеманата служба “. В нея бяха посочени цели като битка с корупцията, ефикасна администрация, развиване на стопанската система и други.

В запис от партийна среща на " Продължаваме промяната ",, се говореше за премахване на държавни чиновници, чиновници на службите и други структури, назначени от предходни държавни управления. Този запис докара до краткотрайно сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Двамата отхвърлиха да е постигана сделка за против претенции от страна на придвижването. Денков обаче сподели, че с депутатите от Движение за права и свободи са били обсъждани промяната на съставите на регулаторните органи.

Проектът за кабинет ще бъде предаден на президента Румен Радев публично в понеделник, тъй като преди този момент той няма да има опция да го получи, сподели Денков.
Ето и цялостният лист на кабинета
За министър-председател е препоръчан акад. Николай Денков. Той беше учебен министър в кабинета на Кирил Петков, свален с избор на съмнение предходната година от ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ” и “има подобен народ ”. Той заемаше поста и в служебните кабинети на Стефан Янев и Огнян Герджиков, препоръчани от Румен Радев.
 Професорът по физикохимия, който стана политик. Кой е Николай Денков  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

За вицепремиер и министър на външните работи е препоръчана Мария Габриел. Тя е някогашен евродепутат от ГЕРБ в европейския парламент и еврокомисар в сектор цифрова стопанска система и общество от 2017 до 2023 година Тя беше и номинацията за министър-председател с първия мандат на ГЕРБ.

За финансов министър е препоръчан съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев , който заемаше този пост в кабинета “Петков ”, както и в служебното държавно управление, излъчено от Радев през 2021 година
Настоящият началник на ГДБОП е номинация за вътрешен министър
Номинираният за вътрешен министър Калин Стоянов е актуалният шеф на Главната дирекция “Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи. в края на май 2021 година от тогавашния длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков.

В края на същата година против Стоянов за извършен напън над прокурори по следствието за пране на пари, обвързвано с предплатените заплащания за градежа на автомагистрала „ Хемус “.

Държавното обвиняване твърди, че Стоянов е желал от обвинителите, наблюдаващи следствието, да смекчат обвиняването на Борислав Колев, който беше първият притеглен към наказателна отговорност по делото. Директорът на ГДБОП отхвърля да е упражнил сходен напън, обяснявайки, че просто се е поинтересувал за какво не е бил сбъднат разпит на Колев.

Разследването за “Хемус ” стартира след разкрития на Министерство на вътрешните работи, че за довършващите се шест сектора от автомагистралата страната е платила предплатено стотици милиони левове, част от които са достигнали до. Беше изнесена информация за изтеглени от банка 60 млн. лева, които са отнесени " в сакове и чували ". Бяха подхванати серия полицейски акции в АПИ, " Автомагистрали ", частни строителни компании,.

Калин Стоянов оглави ГДБОП след Любомир Янев, който ръководеше службата близо година след оставката на предходния шеф Ивайло Спиридонов през юни 2020 година

Стоянов е част от системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година като поредно е заемал изпълнителски и управителни длъжности в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Бургас, а от юли 2014 година до 2021 година беше шеф на отдел „ Специални интервенции “ в ГДБОП. Той е ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи.

Първоначалното предложение на ПП-ДБ беше на поста да застане някогашният прокурор Андрей Янкулов , само че той самичък се отхвърли след началото на договарянията с ГЕРБ.
Кои са останалите?
Предложението за министър на защитата е проф. Тодор Тагарев , който заемаше този пост в служебното държавно управление, назначено от президента Росен Плевнелиев през 2013 година Тагарев трябваше да стане вънпен министър в кабинета “Петков ” след отстраняването на Стефан Янев, само че в последния миг беше отдръпнат.
 От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Депутатът от ПП-ДБ Атанас Славов е номиниран за министър на правораздаването. Той е юрист-конституционалист. Депутат е в последните четири Народното събрание от името на " Демократична България ". Той е измежду учредителите и член на управлението на " Да, България! ". Преподавател по публичноправни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Номинацията за екоминистър е Юлиан Попов . Той е някогашен длъжностен министър на околната среда и водите, старши консултант на Европейската фондация за климата и ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа.

За министър на енергетиката е препоръчан Румен Радев . Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Бившият шеф на държавното сдружение “България хели мед сървиз ” Георги Гвоздейков е номиниран за министър на превоза . Това сдружение трябваше да провежда системата за въздушна незабавна помощ, само че актуалният длъжностен кабинет на Гълъб Донев го закри и трансферира активността му към държавния авиоотряд.

За министър на районното развиване и благоустройството е препоръчан юристът Андрей Цеков . Той беше заместник-министър на финансите по време на Асен Василев.

Богдан Богданов е номиниран за стопански министър . Богданов е изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ), назначен от Даниел Лорер.Бакалавър е по финанси от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия.

Бившият шеф на Националния център по публично здраве и разбори Христо Хинков пък е стартиран за здравен министър . Той беше измежду специалистите, упоменати при оповестяването на обединяването “Демократична България ”, в което влизат “Да, България ”, ДСБ и “Зелено придвижване ” през 2018 година

Александър Йоловски е препоръчан за министър на електронното ръководство . Той беше зам.-министър в кабинета “Петков ”, когато този министерски пост се заемаше от Божидар Божанов от Демократична България.

Начело на просветителното министерство е номиниран проф. Галин Цоков. Цоков е професор по ръководство на образованието в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", шеф на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти на ПУ. Член на няколко професионални организации, измежду които „ Съюза на учените в България “ и „ Българското педагогическо сдружение “.

Иванка Шалапатов е номинирана за министър на труда и обществената политика . Шалпатова е изпълнителен шеф на фондация „ За Нашите Деца ”. Била е зам.-министър на труда и обществената политика през 2013 година

Номинацията за министър на земеделието е Кирил Вътев. Вътев е съосновател на компания " Тандем-В " за месни деликатеси. Член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Милена Стойчева е предлагането за министър на нововъведенията и растежа . Стойчева е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria). Миналата година бе номинарана за същия пост в проектокабинета на проф. Николай Габровски предишния декември. Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. До 2022 година е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании.

За министър на културата е препоръчан Кръстьо Кръстев. Кръстев е шеф на Пловдивския трагичен спектакъл.

Бившият авто играч Димитър Илиев е номиниран за състезателен министър , а за министър на туризма е препоръчана Зарица Динкова . Тя е част от Националния съвет на " Зелено придвижване ". Била е зам.-министър на външните работи в двете служебни държавни управления през 2021 година

Проектът за кабинет би трябвало да бъде върнат от претендента за министър-председател Денков на президента Румен Радев до понеделник, когато изтича 7-дневният период за това. След това, с цел да може държавното управление да встъпи в служба, то би трябвало да събере поддръжка от най-малко 121 депутати в Народното събрание.

Първите две политически сили след последните избори ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с общо 132-ма депутати. Досега от всички останали партии в Народното събрание - единствено за съставянето на държавно управление. " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " оповестиха, че ще гласоподават срещу държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Гласуването на проектокабинета на първите две политически сили ще се случи макар дейната акция на голям брой институции против него и настояването на Румен Радев вторият мандат да не бъде осъществен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР