Продължава срещата на върха на евролидерите в Брюксел. След като

...
Продължава срещата на върха на евролидерите в Брюксел. След като
Коментари Харесай

Радев: Амбициите на ЕС за драстично намаляване на вредните емисии поставят България в трудно положение

Продължава срещата на върха на евролидерите в Брюксел. След като нощес беше решен въпросът за наказания против Беларус, през днешния ден във фокуса на диалозите са коронавирус пандемията и обстановката с имунизирането, и климатичните въпроси.

Очаква се ръководителят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен да осведоми евролидерите за % имунизирани жители в Европейски Съюз, както и официално да бъде утвърден документът за пътешестване, който се чака да влезе в действие на 1 юли и да улесни напредването на жители.

Българският представител на срещата - президентът Румен Радев разяснява, че най-важна е тематиката за климатичните промени и зеления преход.

Най-важната тематика, която касае България, е обвързвана с внезапното повишаване на упоритостите на Съюза за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове с над 55% да 2030 година, което слага България в мъчно състояние. Миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи интензивно за упорит законодателен пакет. В тази обстановка опциите на България за маневриране са извънредно лимитирани. Затова ще настояваме да се регистрират спецификите на страните, другият старт и въвеждане на ограничения, които да пазят конкурентоспособността и да подсигуряват обществена търпимост на зеления преход, съобщи президентът Радев.

Очаква се след края на срещата президентът да даде брифинг за българските медии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР