Продължава развитието на скандала с британска организация, за която се

...
Продължава развитието на скандала с британска организация, за която се
Коментари Харесай

Фейсбук и Кеймбридж Аналитика търпят яростна критика, докато скандалът расте

Продължава развиването на абсурда с английска организация, за която се твърди, че е употребила персоналните данни на десетки милиони " Facebook " консуматори без тяхното единодушие, с цел да повлияе на изхода от американските избори.

Във вторник компанията за разбор на данни " Кеймбридж Аналитика " в профил изпълнителния си шеф Александър Никс, откакто компанията стана обект на следствия и от двете страни на Атлантическия океан.

Твърди се, че тя е имала роля и в Брекзит. Междувременно пораства напрежението върху " Facebook " да понесе отговорност за приключването на голямо количество персонална информация.

Любимият ви източник на фотоси на сладки домашни любимци, наподобява, е бил в основата на основаването на огромно психическо оръжие. Това е главният извод от големия скандал към " Facebook ", който е в разгара си от няколко дни след шокиращи разкрития. Освен обществената мрежа, в него основни фигури са " Кеймбридж Аналитика " и руско-американският академик от университета " Кеймбридж " Александър Коган. Двете институции нямат общо между тях, обявиха от университета.

По информация на водещи медии, измежду които американския " Ню Йорк Таймс " и английските " Обзървър " и " Канал 4 ", " Кеймбридж Аналитика " е събрала данните на десетки милиони консуматори във " Facebook ", като част от напъните си да помогне на Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. Това разкрива пред изданията някогашният шеф изследвания на компанията Кристофър Уайли, който е бил част от нея до 2014-та година.

" Кеймбридж Аналитика " е работела за предизборния щаб на Тръмп, като е търсела метод да изготви психически профили на гласоподавателите и въз основа на тях да промени политическите им настройки. Компанията е получила инвестиция от 15 милиона $ от един от най-богатите хора на света Робърт Мърсър, който е донор на Републиканската партия.

За задачата си обаче " Кеймбридж Аналитика " е имала потребност от голямо количество данни за желанията, държанието и характера на всеки член на електората. А " Facebook " се е оказал идеалният извор на такава информация. Партньор на " Кеймбридж Аналитика " е станал Александър Коган, който е разработвал приложение за " Facebook ". Коган е плащал дребни суми на консуматори да теглят приложенията му, да попълнят викторина и да му дадат достъп до персоналните си данни. Но това не е всичко.

Заради настоящите към оня миг условия за прилагане на " Facebook ", с изключение на до данните на клиентите си, Коган е получил достъп до информация и за всичките им " Facebook " другари - да вземем за пример за това какво харесват в обществените мрежи и по какъв начин реагират на несъмнено наличие. Коган е споделил на Facebook, че събира тази информация за университетски, а не за търговски цели. Но в последна сметка откакто към 270 000 индивида теглят софтуера му, Коган събира и дава на " Кеймбридж Аналитика " профилите на общо към 50 милиона души. Почти всички от тях въобще не са знаели, че данните им ще бъдат взети и употребявани за политическа операция. Уайли твърди, че откакто са създали психическите профили, от " Кеймбридж Аналитика " са почнали да управляват осведомителните потоци към тези консуматори и са създавали наличие, което да трансформира визията им за действителността – в това число видеоклипове и публикации. Никой консуматор обаче не е трябвало да схваща, че в действителност гълтам агитация, с цел да не се усъмни в нейната достоверност.

От " Кеймбридж Аналитика " отхвърлят всички обвинявания против тях, а Коган твърди, че не е направил нищо нелегално. От " Facebook " също отхвърлят да са работили нелегално. След абсурда обаче. обществената медия отстрани от платформата си компанията и Коган, както и Уайли.

Пазарната стойност на " Facebook " се срина с към 40 милиарда $, което беше най-голямата загуба от четири години насам, а шефът ѝ Марк Зукърбърг към момента не е направил формален коментар. Вчера пък някогашният чиновник на " Facebook " Санди Паракилас съобщи пред " Гардиън ", че сходно събиране на данни е било рутинна процедура в компанията и тя не е упражнявала надзор върху информацията, която напуща сървърите ѝ.

Темата в " Денят стартира " разяснява и интернет предприемачът Александър Ненов.
Александър Ненов: Скандал няма. Единствена причина е, че демократическата партия стои зад целия този скандал. Назад във времето Крис Уайли, който изнася цялата информация, че са откраднати данните, в действителност няма кражба,а даване посредством обществената мрежа по един обикновен метод, както ние се съгласяваме всеки ден достъп до избрана информация. Предстои да се види изискванията, които никой не чете, когато се съгласява с нещо. Такива логаритми има повече от 20 години. Аз бях на 15, когато за първи път с мен се свързаха, с цел да пиша програмен продукт за психолози, които на база фотография да дефинират психическото положение на пациента и това не беше нещо ново, то беше разработвано някъде другаде по света. Преди 100 години племенникът на Фройд е правил сходен вид проучвания и той е бащата на пиара, употребявайки логика на психиката, с цел да манипулира масите.
Ненов предизвести още, че би трябвало да бъдем деликатни с всяка информация, която споделяме, тъй като тя може да се употребява за всевъзможни цели.
 © Anthony Quintano/Flickr  Facebook употребявал непозволено персоналните данни на над 50 млн. души Facebook употребявал непозволено персоналните данни на над 50 млн. души
Време ли е да изтрием Facebook профилите си? Това се питат от ден на ден хора на фона на шумния скандал към обществената мрежа. Причината - разкритията з...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР