Продължава разследването по случая с издъхнал в болница човек от

...
Продължава разследването по случая с издъхнал в болница човек от
Коментари Харесай

Експерти: Починал в болница - ако няма аутопсия, трудно има справедливост. Аутопсии почти не се правят

Продължава следствието по случая с умрял в болница човек от Враца. 43-годишна жена умря в незабавното поделение на локалната болница - очевидно след загуба на скъпо време в бюрократични формалности, вместо в оказване на здравна помощ. Разпитват се очевидци и се ревизира здравната документи по случая.

Здравни специалисти са безапелационни – при такова тежко положение на пациентката тя е трябвало незабавно да бъде призната и лекувана, а едвам по-късно да се попълнят персонални данни.
Здравният министър: Разпореден е обзор на протоколи и стандарти по отношение на Спешна помощ
Разпоредена е освен инспекция на случилото се в незабавното поделение във Враца, само че и обзор на протоколи и стандарти по отношение на Спешна пом...
Прочети повече
Адвокат Мария Петрова: Дефицитът на медици води до липса на надзор. Дефицитът на стандарт и на ясно написани правила води до едно възприятие на безотговорност.

" За страдание мисля, че нито записа от видеото, нито шестте минути безучастие ще са задоволителни за покачване на обвинявания към някой. За да се потвърди от какво е породена гибелта ѝ, би трябвало да ѝ се направи аутопсия ". Това съобщи за Actualno.com юристът по здравно право Мария Петрова. 

" Не мога да се наема да кажа кой е отговорен по случая с умрялата жена във Враца, само че ще дам единствено няколко насоки. Самото лечебно заведение, в което се намира незабавното приемно поделение, според мен, не виждам да е положило задоволителна грижа. Жената, която е на регистратурата, считам, че е сложила в заплаха живота на пациентката. Лекарите, които са били дежурни, не знам дали са били въобще известени за подобен пациент, само че считам, че е неприемливо да се държи в количка човек в такова положение и към него да няма лекари ", съобщи адвокатката.

Тя добави, че е доста значимо околните на умрелите да си знаят правата.

" Важно е, когато един пациент почине в болница и околните имат някакви подозрения по отношение на качеството на лекуване или причина е естествена гибел, те да не подписват молби за освобождение от аутопсия. Напротив, да упорстват за аутопсия. Две са аргументите - едната е, че медицината много се е развила и на второ място, в случай че се търси отговорност, доста е значимо да разполагаме с аутопсионен протокол. Чрез него се построяват последващите експертизи, слагат се въпроси и ненапълно се базира един възможен правосъден развой ", посъветва Мария Петрова.
Ексхумират тялото на умрялата жена в болничното заведение във Враца
Ексхумират тялото на дамата, която умря до момента в който чака да бъде призната в болница във Враца. Това се постанова за да бъде направена аутопс...
Прочети повече
" В взаимозависимост от проблема, в случай че пациентът е неудовлетворен и види в епикризата си, че вътре са вписани неща, които не са му правени или не схваща, дано да попита своите лекари и да упорстват медиците да я поправят, тъй като ние живеем в медицината на Здравната каса, а не в медицината която лекува. Най-важен е процесът на осведомено единодушие. Всеки един човек, който отива да се лекува, би трябвало да знае какво е положението му и да знае какви са рационалните други възможности за лекуването му и, респективно, рисковете от тях ", добави тя.

Адвокатът по здравно право разяснява и ролята на Медицинския одит.

" Агенция " Медицински контрол " е доста добре измислена, само че като конструкция е безпределно зле функционираща заради неналичието на задоволително фрагменти, потенциал и на образование. Най-вече заради неналичието на система, която да минимизира случаите и сигналите за нарушавания, тъй че проверяващите да могат да преглеждат обективно, тъй като това не постоянно се следи. В следствие огромна част от актовете им биват отменяни, което пък ускорява възприятието за безотговорност на медиците ", приключи тя.



Пламен Таушанов: Когато се съмнявате за околните си, правете аутопсии
Хасърджиев: Ние сме единствената страна, в която няма написан логаритъм за Спешната помощ
Проблемите са доста, само че главният е липса на правила. Ние сме единствената страна, в която няма написан логаритъм за Спешната помощ....
Прочети повече
" Ежедневно доближават до нас сигнали за немарливо отношение и  осъществяване на отговорности от страна на лекари. Бюрокращината, да се чака по гишета в незабавното поделение, е всекидневие. Затова стават и свадите и побоищата в болничното заведение ". Това съобщи за Actualno.com ръководителят на Асоциацията за протекция на пациентите Пламен Таушанов.

" Необходимо е да се направи разбор по случая с умрялата жена във Враца. Трябва да има достоверна инспекция, която да бъде справедлива и да е осъществена от болничното заведение, от прокуратурата и Медицинския одит. Много е значимо всяка една гибел да бъде разследвана. Проблемът е, че и в лечебните заведения не се правят аутопсии на умрелите пациенти. При сходни случаи, съгласно Закона за здравето, шефът на образователно заведение също може да разпореди аутопсия, даже и в случай че околните са отказали това да се направи ", съобщи той.

По думите на Таушанов, сега лечебните заведения правят аутопсия на едвам 1 % от умрелите. А съгласно наредбите лечебните заведения са задължени да имат най-малко 70 % направени аутопсии.

" За случая с Враца бих споделил, че по принцип това би трябвало да бъде незабавно поделение. Ако е такова, това значи, че на входа пациентът би трябвало да бъде посрещнат от здравна сестра, която да го разпознава дали е в зелена, жълта или алена зона – т.е. каква е неговата неотложност. Ако е в алена зона, на часа пациентът би трябвало да бъде вкаран в противошокова зала и екипите да го избавят. Няма ЕГН-та, няма персонални карти и така нататък В момента обаче страната работи без алогоритъм, няма написани правила за деяние на незабавната помощ ", приключи Таушанов.

Междувременно от Окръжната прокуратура във Враца излязоха с нови детайлности по следствието. Въпреки че околните не желаят, ще бъде осъществена ексхумация на тялото на дамата, с цел да може да се изготви съдебно-медицинска експертиза. Тя би трябвало да покаже от какво тъкмо е умряла. Записите от камерите в приемното поделение на болничното заведение също ще бъдат приложени като доказателства по делото.
Мъжът на умрялата от Враца: Бюрокрацията умъртви жена ми
Забавянето стана поради PCR тест и търсене на персонална карта, с цел да бъде записана в болничното заведение. Това показа мъжът на умрялата в Спеш...
Прочети повече
Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР