Продължава разследването на безпрецедентния опит за измама, при който близо

...
Продължава разследването на безпрецедентния опит за измама, при който близо
Коментари Харесай

Какви са възможните сценарии за осъществяване на кибератака?

Продължава следствието на невиждания опит за машинация, при който близо 9 милиона лв. бяха преведени на компания призрак в София от сметката на прочут норвежки предприемач. За случая Българска национална телевизия описа нощес в новините, откакто парите бяха върнати сполучливо с помощта на бързата реакция на банковите чиновници.

Освен с крупната сума пари казусът е забавен и с това, че в клопката на мошениците могат да попаднат даже международни предприемачи, които имат доста добър опит с онлайн банкирането. Фирмата, която е била източена, се е занимавала със опазване на здравето. Вероятно в София е била записана компания призрак, която е трябвало да прикрие следите.

IT експерти описаха пред Българска национална телевизия, че е доста мъчно да се стигне до уредниците. Известни са обаче два метода. Първият са всеобщи акции, които имат за цел да събират допустимо най-вече информация за потребителите. Това най-често става посредством фишинг имейли от името на финансова институция. Другият метод е жертвите авансово да се изследват.

Според ИТ експерта Александър Господинов машинация за съвсем 9 милиона лв. е казус за България. В международен мащаб обаче сходни схеми не са изключение.

" Нашите сътрудници в Израел и Съединени американски щати са обработвали такива произшествия, и в чужбина, да кажем, се случва малко по-често, в сравнение с в България ", сподели той.

" Живеем в едни времена, в които киберпрестъпността е извънредно готова с фрагменти, с техника, с знания, с благоприятни условия. Но е реалност, че ние на всички места в цивилен оборот за щяло и нещяло си раздаваме ей по този начин нашите персонални данни ", съобщи юрист Димитър Марковски.

Възможните сюжети за сходна офанзива са два. Първият - обществено инженерство посредством телефонно банкиране за придобиване на достъп до информация. Вторият вид - хората, които са осъществили подправения превод, да са имали достъп до компютърните системи на норвежкия предприемач. Фирмата адресат, записана в София с 10 лева уставен капитал на името на чужденка, евентуално е на финансово муле, част от схемата. На адреса улица " Христо Белчев " са регистрирани общо 92 компании.

" В по-голямата част от случаите се вършат тъкмо такива компании на мулета или обществено слаби хора, които си записват банкови сметки. В България това е всеобща процедура, както с ало измамниците преди. Съответно превеждат се парите по съответната сметка на мулето или фиктивната компания и те остават там ", изясни Господинов.

До мозъците на незаконната скица е съвсем невероятно да се стигне.

" Обикновено те употребяват два-три типа програмен продукт за промяна на IP-то. Доста мъчно се наблюдават в по-голямата част от случаите нормално не същинското IP демонстрира такива сходни ферми в Иран, Египет, Сингапур. Ако не става въпрос за парични преводи, а криптовалути, е съвсем невероятно парите да се върнат назад ", сподели още Господинов.

Подобни образци демонстрират, че хакерите биха се възползвали от всяка еднa проявена немарливост към електронната сигурност.

" Трябва да бъдем доста внимателни в това по какъв метод си предоставяме персоналните данни и персоналните документи, на кой, в каква обстановка. Да пожелаваме по каква причина се изискват наши персонални данни ", безапелационен беше юрист Марковски.

В момента класацията по киберпрестъпници водят Индия и Иран, а по-късно и някогашните руски републики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР