Продължава операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен

...
Продължава операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен
Коментари Харесай

Екоминистърът спря разтоварването на заседналия кораб, методът не бил одобрен

Продължава интервенцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг турски транспортен съд " Vera Su ", която беше спряна поради щета в една от машините, както и поради заседнала баржа. Три влекача ще се опитат да изтеглят плавателния съд. Очаква се в границите на два часа този път корабът, който заседна преди повече седмица, да бъде изтеглен.
Още по тематиката
Междувременно, откакто нощес опитът товарът - азотни торове, да бъде трансфериран, се провали, тъй като част от тях изпаднаха в морето, министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде насилствена административна мярка на Изпълнителна организация " Морска администрация " за прекъсване на дейностите по претоварването. Причината е възникването на непосредствена заплаха от замърсяване на акваторията на Черно море, оповестиха от ведомството.

От чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда е установено, че при претоварване на товара посредством воден кран на дребни плавателни съдове, при преместване на загребения карбамид, част от товара попада в акваторията на Черно море се следи.

Приложеният способ на разтоварване радикално се разграничава от утвърждения от Министерство на околната среда и водите . На среща с институциите, виновни за провеждането на aварийно-спасителните дейности, извършена късно през вчерашния ден в БД " Черноморски регион ", е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един звук всеки. Пакетираният товар да бъде превозен с баржи при засилени ограничения за сигурност за морската околна среда.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Предложеният способ от Морска администрация, който Министерство на околната среда и водите утвърди, е разтоварване посредством платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба посредством особено оборудване (фуния) и последващото им преместване с кран до баржата. На срещата е обърнато особено внимание, че сред заседналия транспортен съд и баржата би трябвало да бъде опънато платно, което да предотврати вероятно замърсяване . На процедура са приложени радикално разнообразни дейности от утвърдените.

Дейността по претоварване е прекратена до обезпечаване и въвеждане в деяние на екологосъобразна технология, при която не се прави разсипване на товара и замърсяване на водите, се споделя още в известието на Министерство на околната среда и водите.

Заради това беше изтеглен и специфичният кран, който прехвърляше азотните торове от кораба на специфична баржа. Само 200 тона са разтоварени от общо 3000.

 Снимка: Булфото

Александър Тодоров, представител на уеб страницата, който сподели фрагменти по какъв начин греблото, което придвижва товара от кораба на баржата, безусловно го изсипва в морето, разяснява пред bTV:

" Това е безсрамие , което видяхме през вчерашния ден при разтоварване на кораба. Държавата не съумя да откри кофата, с която се разтоварва, а видяхме по какъв начин рисковата тор попада в морето. Използван е грайфер, който би бил по-полезен за товарене на инертни материали като трошляк. През последните 12 години морския неправителствен бранш предизвестява че не сме подготвени за огромен случай ".

 Снимка: Булфото

Вижте още фотоси >>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР