Продължава обсъждането на машините за вота. Машините, които ще бъдат

...
Продължава обсъждането на машините за вота. Машините, които ще бъдат
Коментари Харесай

Стефан Манов: Трябва да се проиграе как една машина стига до секциите

Продължава разискването на машините за вота. Машините, които ще бъдат употребявани на 14 ноември стоят в склад под защита на жандармерията, зарежда се софтуерът и там влизат единствено тествани лица. Това съобщи Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК пред Българска национална телевизия.

Трябва да се подхожда много по-рационално към всички проблеми. Факт е, че институциите и компаниите имат проблем и не знаят по какъв начин да ръководят комплицираните процеси.

По думите му ЦИК трябвало да проиграе по какъв начин стига една машина до изборната секция. Когато се приказва за гласоподаване с машини, то не е като с бюлетините. Тук аналогията с Костинброд не може да се прави, уточни Манов.

Броенето на контролните разписки е метод за надзор, само че не се постанова да бъде в 100% от случаите. Софтуерът, който е превъплътил гласовете в една записка, по същия метод го има и във флашката, която ще бъде прочетена в РИК, изясни Манов. Преброяването на дребните хартиени разписки генерира неточност.

Нали за това въведохме машините, с цел да не броим резултата ръчно, добави Манов.

Въпросът с флашпаметите също би трябвало да бъде осветлен от ЦИК. Флашпаметите вървят с комплект с машините, само че би трябвало да има изясненост по какъв начин нещата се случват на процедура, посочи Манов.

Стефан Манов означи, че както в България, по този начин и в чужбина изборите основават рутина. На мен ми се костват пресилени опасенията, които биват предавани от Външно министерство със периодите, сподели още Манов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР