Продължава борбата с огъня в Бургаско. Силният вятър, който продължава

...
Продължава борбата с огъня в Бургаско. Силният вятър, който продължава
Коментари Харесай

Силният вятър разпалва наново огъня в Бургаско

Продължава битката с огъня в Бургаско. Силният вятър, който продължава и през днешния ден отначало разпалва към този момент загасени огнища. Нараснал е броят и на засегнатите къщи. Вчера имаше и евакурани хора от няколко села.

Огънят тази нощ стига до оградата на къщата на Ахмед Узун.

„ Въобще не сме спали. Цяла нощ бяхме цялото село тук. Мокрихме край пътя, с цел да не може да пристигна насам. И в този момент отново продължаваме. -БНТ: Уплашихте ли се? – Как няма да се уплашим, знаеш ли какво огромно нещо беше “, съобщи Ахмед Уузн от Изворище.

„ Имахме подготвеност през вчерашния ден за евакуация на поданици на Изворище ", изясни Емине Сербез, кмет на Изворище.

Притеснявате ли се през днешния ден пожарите да не се разпалят още веднъж?

– Притесняваме се, тъй като вятърът още не е утихнал, има вятър, отново духа, нека да не тръгне “.

Огънят през нощта е засегнал и къщи във вилната зона на Изворище.

„ Аз персонално видях две да горят. Преди малко разбрах още две – 4 са изгорелите постройки, само че те сега не се населяват. В останалите, които са под риск, сега сме помолили хората да се реалокират, които имат жилища в Бургас “, съобщи Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

„ По мои данни са някъде в порядъка на 10 къщи, където може би са се евакуирали хората “, сподели Тодор Колев, териториален шеф.

През цялата нощ 12 екипа на пожарната, в това число от Сливен и Ямбол, се бориха с пламъците. Днес още веднъж е образуван екипа, дружно с горското стопанство, защото гората продължава да гори.

„ Гори на три места, смесена гора. На места има боров масив, който гори и в резултат на мощния вятър е върхов пожарът. Прави мощно задимяване. В разследване на това задимяване затворихме пътя сред кв. Банево и с. Изворище “, съобщи комисар Николай Николаев, шеф на РСПБЗН-Бургас.

Тепърва ще се пресмятат и вредите.

„ Големи площи гора, които са изгорели, което е доста тъпо. Там имаше дървета, остарели дървета над 50-60 година, кедрови дървета, борове, тъпо за гората. Има наранени обработваеми площи ", съобщи Станислав Андреев, териториален шеф.

Има подготвеност за обезпечаване на в допълнение вода в село Изворище, защото наличната е пред привършване.

Автор: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР