Продажбите на романтична литература продължават да растат, но тъй като

...
Продажбите на романтична литература продължават да растат, но тъй като
Коментари Харесай

Краят на романтиката: Изкуственият интелект погубва още една област

Продажбите на сантиментална литература не престават да порастват, само че защото жанрът постоянно е упрекван в традиционност, има ли риск създателите му да бъдат сменени от чатботове за писане на книги?

Джулия Куин е създател на бестселърите от поредицата " Бриджъртън ", които наблюдават любовния живот на осем братя и сестри от едноименното семейство в Лондон през XIX век. Тя споделя, че вдъхновението за книгите е почнало от един херцог.

" Определено героят на Саймън беше първи ", споделя госпожа Куин, като има поради измисления Саймън Басет, замисления и разтревожен херцог на Хейстингс.

" Измислих този изстрадал воин, а по-късно си помислих: " Добре, но той би трябвало да се влюби в някого, който произлиза от тъкмо противоположната среда ".

What’s everyone’s thoughts on this I wonder?
— em-j rabbitwolf (@emjrabbitwolf)
Тъй като херцогът е отчужден от татко си, госпожа Куин взема решение, че той би трябвало " да се влюби в някого, който има просто най-хубавото семейство, което можете да си визиите в този интервал от време ". Тя прибавя: " И по този начин Бриджъртънови се появиха в действителност като фолио ".

Именно този тип характери и човешко отношение оказват помощ за трайната известност на сантименталните романи - и за приходите на сполучливите създатели в жанра.

Смята се, че основаната в Сиатъл госпожа Куин има повече от 20 милиона отпечатани книги единствено в Съединени американски щати, а телевизионната акомодация на " Бриджъртън " е едно от най-гледаните излъчвания на Netflix.

Но дали бързо разрастващите се технологии са на път да застрашат препитанието на създателите на сантиментална литература?

Проблемът е в стартирането през есента на предходната година на ChatGPT - усъвършенствана технология за обработка на езика, създадена от OpenAI.

Изкуственият разсъдък (ИИ) е подготвен благодарение на текстови бази данни от интернет, в това число книги, списания и публикации в Wikipedia. Общо 300 милиарда думи бяха подадени на системата.

При поискване ChatGPT може да основава комплицирани текстове, които могат да наподобяват като написани от човек.

На ChatGPT може да бъде предоставено да написа художествени творби в избран род. И въпреки че качеството несъмнено към момента не е на равнище, технологията ще продължи да се усъвършенства. OpenAI пусна най-новата версия на ChatGPT тази седмица, а други компании работят по конкурентни системи.

Г-жа Куин споделя, че си спомня, че преди няколко години е чела сантиментална литература, написана от изкуствен интелект, " и тя е била ужасна ". " И по тази причина, несъмнено, си споделих: " О, това в никакъв случай не може да бъде положително четиво ".

AI is writing and publishing books now.
— Durwin (@DurwinHo)
И тогава се появи ChatGPT. " Наистина ме кара да се усещам малко гадно ", признава госпожа Куин. Въпреки това тя прибавя, че остава оптимист, че човешката креативност ще излезе отпред.

" Мисля, че в художествената литература доста зависи от духа на писателя ", споделя тя. " И ми се желае да мисля, че това е нещо, което ботът с изкуствен интелект не може да направи. "

Джил Ретбърг, специалист по чатботове, споделя, че е " доста значимо " просто да разберем по какъв начин работят те.  " Всички тези GPT неща са безусловно същите, просто предсказание, само че с доста, доста повече текст. "

Това изобретение се разпростира при настъпването на " ренесанса на четенето на романи ". Миналата година продажбите на сантиментална литература в Съединени американски щати са се нараснали с 52,4% спрямо нарастването от едвам 8,5% на художествената литература за възрастни като цяло.

В същото време продажбите на този род в Обединеното кралство са се нараснали повече от два пъти през последните три години.

Джен Прокоп, която е съавтор на подкаста за сантиментални романи Fated Mates, изяснява този растеж частично със обществените медии. Тя споделя, че това оказва помощ на почитателите да се свързват между тях и да споделят ентусиазма си за жанра.

" Сега с възхода на TikTok, подкастите, Twitter... читателите на сантиментални романи се намират един различен ", споделя госпожа Прокоп от Чикаго, която също по този начин рецензира и редактира сантиментална литература.

Тя прибавя, че почитателите на жанра към този момент са и доста по-щастливи да си го признаят. " Когато споделяме, че романтиката става все по-масова или по-популярна, част от това, съгласно мен, в действителност е просто това, че читателите споделят: " Вече няма да се срамя от това ". "

Хелън Хоанг, авторка на бестселъри за сантиментални книги, чието деяние се развива в съвременността, споделя, че в този момент има доста по-голямо многообразие в жанра, както във връзка с измислените герои, по този начин и на писателите. Тя твърди, че това също оказва помощ за привличането на повече читатели.

Книгата ѝ " Коефициентът на целувката ", оповестена през 2018 година, споделя историята на млада жена с аутизъм, която преодолява страха си от запознанства, с цел да се влюби в мъж от шведски и виетнамски генезис.

" И имах възприятието, че това въодушеви издателите в действителност да се заемат с привличането на разнородни създатели, както и с тези книги, в които се показват нови типове разкази, които не сте виждали преди ", споделя госпожа Хоанг от вкъщи си в Южна Калифорния.

A new book argues that romantic relationships between humans and AI systems will soon transform the world beyond recognition.

In anticipation of this exciting leap forward, I attempted to fall in love - and indeed lust! - with a chatbot named Brad.
— James Greig (@jamesdgreig)
Тя прибавя, че " не вижда робот или изкуствен интелект, който да е в положение да основава истории, които в действителност приказват за човешкия опит, просто не виждам това да се случи ".

" Опитът ми с писането и четенето е, че не е положително, в случай че създателят не го е почувствал преди ", споделя госпожа Хоанг.

И въпреки всичко тя се надява, че в бъдеще изкуственият разсъдък ще може да се употребява, с цел да помогне " да се улесни процесът на писане за създателите, само че той ще бъде единствено инструмент и в никакъв случай няма да размени хората ".

Виктория Бейнс, професор по осведомителни технологии в Грешъм Колидж в Лондон, споделя, че може да разбере за какво някои хора считат, че сантименталната литература е " толкоз шаблонна ". Тя добавя, че точно по тази причина тя на собствен ред се възприема като род, в който може да се получи ChatGPT, с цел да " изчукате нещо ".

Джийн Фулъртън, ръководител на Асоциацията на създателите на сантиментални романи, основана във Англия, обаче споделя, че тези критици пропущат смисъла.

" Един от проблемите ни, несъмнено, е, че има предубедена визия за това какво в действителност е сантименталната литература ", споделя тя.

" Тя се основава на един доста остарял и стар модел, за който множеството хора се сещат през 70-те години на предишния век - старите разкъсвачи на облекла и други сходни неща. Това не е единствено, нали знаете, мистър Дарси, който препуска по хълмовете. "

Г-жа Фулъртън споделя, че, в противен случай, жанрът на сантименталния разказ в този момент обгръща всички аспекти на любовта и романтиката, от исторически до модерни времена, със модерни провокации.

Джулия Куин изяснява трайната известност на жанра частично с обещанието за благополучен завършек на историята. " Мисля, че има нещо успокояващо и утвърждаващо в един тип литература, която прави оценка щастието като почтена цел ", споделя тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР