Продажбите на оръжия в Израел скочиха многократно след бруталната атака

...
Продажбите на оръжия в Израел скочиха многократно след бруталната атака
Коментари Харесай

Израелците купуват масово оръжия за самозащита

Продажбите на оръжия в Израел скочиха неведнъж след бруталната офанзива на Хамас на 7 октомври. В окупирания Западен бряг хората всеобщо купуват оръжие, с цел да се пазят на улицата и у домовете си.

Всичко това се случва с благословията на военновременното държавно управление.
Всички продажби скочиха от 7 октомври насам. Увеличиха се хиляда пъти спрямо преди офанзивата на Хамас. Това е същинска полуда. Цивилни всеобщо започнаха да купуват оръжия. Когато имате револвер, можете да се отбраните. Ако нямате, не можете да извършите нищо. След всеобщите кланета в кибуците, хората желаят да защитят себе си и фамилиите си.
Яир Ифрах – търговец на оръжие

Министърът на националната сигурност, крайнодесният политик Итамар Бен-Гвир, също води акция за увеличение на броя на цивилните, носещи оръжие, което улеснява приемането на позволение. Той твърди, че въоръжените жители ще бъдат в по-добра позиция да се защитят от набези на радикални ислямисти.

Критици настояват, че повече оръжия в ръцете на цивилни ще доведат до още по-голямо принуждение, както против палестинци, по този начин и против израелци.
Има опасения, че не са били прегледани всички съображения преди приемането на наредбите за оръжията и разширението на допустимостта на владение. Иначе не биха били изцяло разбрани последствията от използването на тези разпореждания за жителите на страната Израел. Всъщност има неравномерно систематизиране на оръжията въз основа на разграничение на военната работа.
Мирит Шараби – специалист по сигурността в израелския институт за народна власт

Според организацията Small Arms Survey, през 2017 г е имало малко над половин милион огнестрелни оръжия в ръцете на цивилните в Израел. Това е 6.7 оръжия на 100 000 поданици, което е относително невисок брой. За съпоставяне – при американците индикаторът е 120.5 оръжия на 100 000 души, най-големият в света.

Доклад на израелския парламент демонстрира, че 41 000 молби за разрешителни за пазаруване на оръжие са били подадени в първата седмица след офанзивата на 7 октомври. Обикновено общо за годината се подават към 38 000 молби. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР