Продажбите на държавни облигации могат да се увеличат още през

...
Продажбите на държавни облигации могат да се увеличат още през
Коментари Харесай

Bloomberg: Светът е изправен пред дългово цунами

Продажбите на държавни облигации могат да се усилят още през идната година, защото бюджетните дефицити се раздуват в целия развъртян свят. Това сочи разбор на Bloomberg.

Това се случва в неприятен миг, защото централните банки са ускорили намаляването на големите наличия от облигации, насъбрани посредством количествени облекчения.

Според Bloomberg Федералният запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка би трябвало да лимитират ентусиазма си за стесняване на балансите си.

Според данни на Bank of America, издаването на държавни облигации се чака да доближи рекордните 1,34 трилиона $ през идната година. Междувременно дефицитът на Съединени американски щати през 2026 година се чака да се повиши до 2 трилиона $.

Анализът показва, че голям брой фактори въздействат върху стойностите на облигациите, само че „ една константа в непрестанно изменящия се свят е възходящото издаване на дълг “.

Федералният запас на Съединени американски щати понижава салдото си с 95 милиарда $ месечно от юни 2022 година, намалявайки го до момента до 7,8 трилиона $, което е съвсем двойно повече от предпандемичната граница от 4 трилиона $.

Остава рискът, че комбинацията от стягане на паричната политика от страна на Федералния запас с разширение на предлагането на американски държавни скъпи бумаги ще се окаже „ смъртоносна “, написа Bloomberg.

Същото може да се следи и в Европейски Съюз, където се чака Германия, Франция, Италия и Испания да усилят продажбите на облигации до над 1,1 трилиона евро през идната година. Очаква се Европейската комисия също да емитира облигации на стойност 150 млрд евро.

Междувременно предлагането на държавни облигации в Обединеното кралство се чака да бъде към 260 милиарда паунда през идната година, което е скок от 20% по отношение на тази година.

Преобладава мнението, че централните банки са в зенита на цикъла на повишение на лихвените проценти, само че намаляването на портфейлите от QE облигации ще продължи да стяга паричните условия. Според Bloomberg евентуалният спад на световния напредък през идната година може да пристигна малко преди намаляването на лихвите или пауза в намаляването на салдото, или евентуално и двете.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР