Продажбите на автомобили в ЕС спаднаха до ново дъно през

...
Продажбите на автомобили в ЕС спаднаха до ново дъно през
Коментари Харесай

Европейският автомобилен пазар удари дъното заради кризата с чипове

Продажбите на коли в Европейски Съюз спаднаха до ново дъно през предходната година, защото автомобилният бранш беше усложнен от пандемията и дефицита на компютърни чипове, демонстрират данни от промишлеността.

Регистрациите на нови пътнически коли в Европейски Съюз са се намалили с 2,4% през 2021 година до 9,7 млн. автомобила, което е най-лошият резултат от началото на статистиката през 1990 година, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Това следва историческия спад от близо 24%, претърпян през 2020 година заради рестриктивните мерки, свързани с пандемията, и докара до това, че регистрациите на нови коли в Европейски Съюз са с 3,3 млн. по-малко от предкризисните продажби през 2019 година

Липсата на полупроводници, компютърни чипове, употребявани в голям брой автомобилни системи както в обичайните, по този начин и в електрическите транспортни средства, е главната причина, която задържа промишлеността.

" Този спад е резултат от дефицита на полупроводници, който се отрази отрицателно на производството на коли през цялата година, само че изключително през втората половина на 2021 година ", обявиха от ACEA.

Първоначално производителите на коли омаловажиха въздействието на дефицита на чипове, само че в последна сметка той ги накара да забавят производството и даже да затворят заводите си.

Продажбите на коли в Европейски Съюз се възвърнаха мощно през второто тримесечие, само че през по-голямата част от второто полугодие те понижиха с към 20%. Краткосрочните вероятности за доставките не са положителни.

" Началото на 2022 година към момента ще бъде мъчно от позиция на доставките на чипове ", съобщи пред Агенция Франс Прес Александър Мариан от консултантската компания AlixPartners. " Ситуацията би трябвало да се усъвършенства в средата на годината, само че това не значи, че няма да се появят други проблеми, свързани със суровините, веригите за доставки и дефицита на работна ръка ", сподели той.

Недостигът на чипове е последица от пандемията, защото работата на производителите беше нарушена от блокиране на производството и заболели чиновници, както и от проблеми с веригата за доставки и увеличеното световно търсене на електроника. Пандемията също по този начин докара до внезапно повишаване на цените на доста първични материали и провокира дефицит на работна ръка в някои региони.

Германия зацикли

Ако пазарите във Франция, Италия и Испания означиха скромни облаги, то спадът от 10,1% в Германия повлече надолу общия индикатор за Европейски Съюз. Германия е най-големият пазар на коли в Европа, на който се пада една четвърт от общите продажби - над 2,6 милиона през предходната година.

Въпреки че дефицитът на полупроводници беше главният фактор, който възпрепятстваше възобновяване, Европейски Съюз също по този начин не реализира положителни резултати спрямо другите огромни пазари, където възобновяване от пандемията беше по-силно. Китайският пазар на коли набъбна с 4,4%, а американският - с 3,7%.

„ Спадът на европейските продажби може да отразява и внезапното нарастване на междинната цена на колите, както и предстоящото отношение на потребителите към електрическите транспортни средства, което ги кара да отсрочват покупките и да задържат по-дълго сегашния си автомобил ", обявиха анализатори от Inovev, компания за разбор на данни за автомобилната промишленост.

„ Рено “ с рецесия в продажбите

И тримата най-големи производители на коли в Европа означиха спад в продажбите си в блока.

„ Фолксваген “ съумя да резервира първото място, само че 4,8-процентният спад на продажбите до 1,4 млн. автомобила докара до спад на пазарния му дял до 25,1%.

„ Стелантис “, която беше основана от сливането на италианската „ Фиат Груп “ и френската „ Пежо “-„ Ситроен “, претърпя по-малък спад от 2,1% до 2,1 млн. единици, което увеличи пазарния ѝ дял до 21,9%.

Групата „ Рено “ претърпя 10-процентен спад, като продажбите на едноименната марка спаднаха с 16%, до момента в който продажбите на евтината марка ‚Дачия “ и спортните марки „ Алпин “ набъбнаха. Пазарният дял на френската автомобилна група се сви до 10,6%.

Германската БМВ съумя да усили регистрациите си с 1,5%, само че „ Даймлер “ - притежател на марките „ Мерцедес “ и „ Смарт “ - означи спад от 12,4%.

Корейската „ Хюндай Груп “, която включва марките „ Хюндай “ и „ Киа “, затвърди позицията си на четвърти авто производител в Европейски Съюз с растеж от 18,4% до над 828 000 автомобила. Пазарният й дял набъбна до 8,5%.

Данните, които са предоставени от членовете на ACEA, не включват продажбите на американския производител на електрически автомобили „ Тесла “. Данните на ACEA не включват и разбивка по бензинови, дизелови и електрически коли, които се дават в обособен тримесечен отчет.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР