Продажбите на автомобили в ЕС се очаква да спаднат отново

...
Продажбите на автомобили в ЕС се очаква да спаднат отново
Коментари Харесай

Пазарът на нови автомобили потъва и тази година, производителите искат спешни мерки

Продажбите на коли в Европейски Съюз се чака да спаднат още веднъж тази година. Европейските производителите на коли приканват за незабавни политически дейности.

Прогнозата на Европейската асоциация на производителите на коли (ACEA) е, че пазарът в Блока ще се свие с една четвърт тази година спрямо равнищата отпреди пандемията през 2019 година Затова организацията упорства за политическа рамка, която ще разреши възобновяване на продажбите и гладко прекосяване към замяна на автомобилния парк с нула въглеродни излъчвания.

„ За да осигурим връщане към напредък – с още по-голям дял от продажбите на електрически транспортни средства, тъй че задачите за климата да могат да бъдат реализирани, ние незабавно се нуждаем от верни рамкови условия. Те включват по-голяма резистентност на веригите за доставки в Европа, Закон за сериозните първични материали на Европейски Съюз, който обезпечава стратегически достъп до суровините, нужни за електронна подвижност, и ускорено внедряване на инфраструктура за зареждане “, акцентира Оливър Зипс, президент на ACEA и основен изпълнителен шеф на BMW.

„ Последните години бяха белязани от огромни събития като Brexit, пандемията от ковид, тесни места в доставките на полупроводници и войната в Украйна с нейното влияние върху цените и наличността на сила. Всички тези условия акцентират какъв брой бързо, какъв брой надълбоко и какъв брой непредвидимо се трансформира нашият свят. Това важи не на последно място в геополитическия подтекст – където има директни последствия за нашата световно взаимосвързана промишленост и нейните тясно свързани вериги за стойност “, продължи Зипс.

Въздействието на тези провокации е отразено в последните данни за продажбите на коли в Европейски Съюз. Осем месеца след началото на 2022 година общите размери се свиха с съвсем 12%, достигайки към 6 милиона продадени нови коли. Досега пазарът беше стеснен единствено от страна на предлагането, защото продължаващият дефицит на съставни елементи задържа индустриалните размери. Търсенето обаче може също да пострада през идващите месеци заради инфлацията и страховете от криза.

Имайки поради всички тези фактори, ACEA преразгледа първичната си прогноза, че пазарът на коли в Европейски Съюз ще се върне към напредък през 2022 година Вместо това чака той още веднъж да се свие тази година, като спадне с 1% до 9,6 милиона единици. В съпоставяне с данните от преди пандемията за 2019 година, това съставлява спад от 26% в продажбите на коли единствено за три години.

„ Въпреки свиващия се пазар, натиска от инфлацията и разноските за сила, автомобилната промишленост продължава да влага в научноизследователска и развойна активност и в уменията и технологиите, движещи зеления и цифров преход. Такава огромна промяна може да бъде сполучливо реализирана единствено от промишленост, която остава конкурентоспособна и в бъдеще. Това също е мощно подвластно от верните политически рамкови условия “, означи новият общоприет шеф на ACEA Сигрид де Врис.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР