Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 започна в

...
Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 започна в
Коментари Харесай

Бомбастично увеличение на цените за отопление в Гърция

Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 стартира в петък, като цените се покачиха с 46 % спрямо предходния сезон. Природният газ е повишен с 48,5%. Високите цени затрудняват доста семейства, написа електронното издание Keep Talking Greece.

В Атина и Солун цените стартират от 1,17 евро за литър, а в отдалечени региони или на островите, където се прибавят спомагателни транспортни разноски, доближават 1,25 - 1,35 евро за литър.

Според известия в медиите от Крит, цената на мазута за литър в Ираклион в петък сутринта е била 1,23 - 1,25 евро, което прави звук с 480 евро по-скъп спрямо предходната година.

Напълването на 1000-литров контейнер ще коства 1170 евро, при 800 евро година по-рано.

Тази година за семействата, които се отопляват на газ, още по-трудно да се оправят поради цените на силата. Преди цената на газа беше с към 35% -40% по-ниска от тази на мазута, само че енергийните скокове тази година го вършат 2,5% по-скъп.

В началото на отоплителния сезон цената на природния газ е съвсем два пъти по-висока спрямо предходната година и за първи път е над ставката на мазута: От 4,5 цента за KWth през предходната година този месец цената му доближи до 8 цента/ KWth, което го прави с 2,5% по-скъп от мазута.

Миналата седмица гръцкото държавно управление разгласи, че ще даде дотации за към един милион семейства за мазут и електричество, употребявани за отопление.

Прави се също 15% отстъпка за фирмите, доставящи природен газ, за те да го доставят на крайните консуматори.
Субсидиите обаче съставляват единствено дребна част от общите разноски, които ще натоварят семействата, в случай че желаят да прекарат зимата на топло.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР