Продажбата на Euronews през 2022 г. се оказва финансирана с

...
Продажбата на Euronews през 2022 г. се оказва финансирана с
Коментари Харесай

Кръгът на Виктор Орбан се оказа замесен в сделката за Euronews

Продажбата на Euronews през 2022 година се оказва финансирана с пари от фондове, близки до унгарския министър председател Виктор Орбан.

Това се демонстрира в журналистическо следствие на френския Le Monde, унгарския уебсайт Direkt36 и португалския седмичник Expresso.

Direkt36 са съумели да придобият вътрешни документи от Унгарския върховен фонд Széchenyi Funds, съгласно които държавната институция е вложила 45 милиона евро в схемата за придобиване на контрола върху малкия екран.

Още най-малко 12,5 млн. евро са събрани от информационна компания, която принадлежи на доближен на Орбан, написа Le Monde.

Това е минимум 1/3 от общата сума на придобиването на Euronews през 2022 година, като останалите средства са събрани през издаването на конвертируеми облигации от формалния покупател - португалски капиталов фонд на име Alpac.
В България наличието на Euronews се популяризира през някогашната ТВ " Европа ". До края на 2022 година изпълнителен шеф на сдружението беше Георги Харизанов. Смяната беше оповестена малко след предходните парламентарни избори през април 2023.Няколко месеца по-късно основният редактор на Евронюз България Марина Стоименова се отдръпна от поста, а към 10 други публицисти напуснаха през есента на 2023.
Alpac придобива Euronews от по-ранния притежател, египетския милиардер Нагиб Сауирис. Въпреки питанията на синдикатите в медията - мениджмънтът отхвърля да разкрие публично кой е взел участие в набирането на средствата, с които договорката е приключена.

До момента унгарското държавно управление не е съобщавало обществено, че е вложило толкоз сериозна сума пари в придобиването на медия, която е на хронична загуба в последните години.

Един от изтеклите документи от Széchenyi Funds с гриф " Строго конфиденциално " категорично показва, че една от задачите на покупката на Euronews ще бъде да " смекчи левите пристрастия в публицистиката ", оповестява Le Monde.

Собствените специалисти на суверенния фонд на Унгария правят оценка договорката като " високо рискова " поради финансовите резултати на медията. Общият размер на средствата, които той ръководи, е малко над 200 млн. евро.

Източник на проверяващия уебсайт Direkt36 разяснява, че сходна инвестиция не може да се направи без разпореждане " от горната страна ".

Вторият източник на финансиране (12,5 млн. евро) с унгарска връзка е New Land Media на Гюла Баласи, пишат създателите на следствието. Баласи е удостоверил информацията пред Direct36 и е споделил, че се радва, че вложението му е " потребно и печелившо ". Бизнесменът е адресат на " лъвския къс " от публичните поръчки за връзка, като се счита за създател на провокативните билбордове против Европейски Съюз в Будапеща.

Вестникът припомня, че Виктор Орбан трансформира огромна част от унгарските медии в пропагандни издания с проруски уклон.

Главният изпълнителен шеф на Alpac e Педро Варгас Давид.

Неговият татко Марио Давид е някогашен евродепутат от Португалия и е някогашен консултант на Орбан.

През декември 2021 година когато договорката е оповестена за първи път, управлението на Alpac твърди пред списанието Expresso, че тя не се финансира с маджарски средства. По същото време Орбан декларира, че познава добре бащата на Давид, само че " нищо повече ".

През 2023 година контролът върху Euronews е трансфериран през серия от кухи компании към дъщерно сдружение на Alpac, записано в Дубай.

Според изтеклите документи - при започване на 2023 година унгарците са създали опит да си върнат инвестицията, само че не е ясно дали това е приключило с триумф. Унгарският върховен фонд отхвърля да разкрие тази информация, като се базира на условия за конфиденциалност.

Журналистите цитират свои сътрудници от Euronews, които настояват, че към този момент няма смяна в публицистичната политика във връзка с европейските въпроси, само че някои се оплакват от интервенция при отразяване на проблеми в Мароко, Саудитска Арабия, Катар и Азербайджан - всички те финансират Euronews през разнообразни партньорства.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР