Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „Инерком” е

...
Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „Инерком” е
Коментари Харесай

Шефчович не се ангажира с позиция на ЕК за държавното ни участие в сделката за ЧЕЗ

Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „ Инерком” е договорка сред две частни компании. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович.

Шефчович е разискал договорката по време на днешната си среща с премиера Бойко Борисов.

„ Разговаряхме с премиера Бойко Борисов по отношение на продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е договорка сред частни компании. Имаме информация, че всички виновни органи в България правят нужните оценки и проверки”, сподели вицепрезидентът на Европейска комисия, представен от БГНЕС.

Шефчович не разяснява опцията за държавно присъединяване. Той още един път акцентира, че Европейска комисия не се меси в частни търговски разногласия, само че упорства покупко-продажбите да не нарушават европейското законодателство.

„ Искам да повторя, че това една договорка сред частни компании и ние от Еврокомисията бихме желали да знаем, че се съблюдават всички правила и закони, които са в европейското законодателство “, акцентира Шефчович.

Той означи, че за момента е доста мъчно да се приказва дали договорката нарушава някакви наставления на Европейски Съюз, тъй като към момента не е финализирана. „ Трябва да се види на първо време по какъв начин ще бъде финализирана договорката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе основна дирекция „ Конкуренция “ или основна дирекция „ Енергетика “, добави Шефчович.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заяви, че е " нотифицирана за договорката по придобиването на активи на Групата ЧЕЗ в България ".

Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка договорка сред самостоятелни предприятия, водеща до трайна смяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията води и до смяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя нуждата от надзор от страна на националния орган по конкуренция във връзка с тези покупко-продажби.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР