Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточан

...
Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточан
Коментари Харесай

Експертиза по делото ЕВН оспори, че акциите са продадени евтино

Продадените на борсата държавни акции в електроразпределителната мрежа в Югоизточан България не са били оценени под цената им. Това сочи поправена експертиза по делото ЕВН против някогашните министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Тройков и предприемача и издател на " Икономедия " Иво Прокопиев, които са обвинени поради това, че ощетили страната при приватизацията през фондовия пазар на 33-процентния ѝ дял в електроразпределителното и електроснабдителното сдружение на ЕВН.

Това е следващото оборване на тезата на прокуратурата, че тримата са направили закононарушение. Първо някогашният началник на Надзора на Агенцията за приватизация и настоящ началник на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова разгласи пред съда, че никой не може да бъед упрекван за реализирана на борсата цена. После някогашният началник на приватизационното ведомство и сегашен министър на стопанската система отхвърли да е получавал инструкции от Дянков да избере за капиталов медиатор сдружението " Алфа Финанс " на Прокопиев. Според държавното обвиняване то преднамерено е подбило цената на акциите на ЕВН, където пък до преди да стане министър на стопанската система и енергетиката работеше Трайков.

Реално тези дялове бяха купени от самата ЕВН, който откакто закупи цялостния пакет акции смъкна сдруженията от борсата.

Според прокуратурата тримата са ощетили бюджета с 20 млн. лева Борсовата договорка донесе на страната близо 93 млн. лева при първична оценка на акциите от 78 млн. лева

Постигнатата през декември 2011 година междинна цена за акция на " ЕВН България Електроразпределение " бе 1632.56 лева, което бе с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лева За книжата в " ЕВН България Електроснабдяване " междинната борсова цена бе 156.60 лева, което бе с 30% над минималната цена от 120.31 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР