Прочутият руски балетист и хореограф Михаил Баришников изпрати отворено писмо

...
Прочутият руски балетист и хореограф Михаил Баришников изпрати отворено писмо
Коментари Харесай

Баришников към Путин: Вашият руски свят ще умре от страховете си

Прочутият съветски балетист и хореограф Михаил Баришников изпрати отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин, откакто учреденият от него уебсайт за помощ към жертвите на войната - " Истинската Русия " ( " Настоящая Россия " ), бе блокиран от Федералната работа за контрол в областта на известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки - Роскомнадзор.

Баришников е един от основателите на платформата дружно с писателя Борис Акунин и икономиста Сергей Гуриев. Те я основаха в самото начало на съветската военна инвазия в Украйна, на 8 март т.г.

А ето и текста на писмото, оповестено през днешния ден от Meduza:

" Г-н Президент,

От боязън вашите придворни са наредили да бъде блокиран нашият уеб страница - уеб сайтът на " Истинската Русия ". Страхът им е понятен. Той ни дава убеденост, че сме прави.

Както и по-рано, когато в детството ми вашите тънковрати прародители разпореждаха на мен, сина на съветски офицер, ролята на окупатор в Латвия, тя не ми прилягаше. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, вечно отхвърляйки функциите, избрани от вашите учители, към този момент съвсем половин век пребивавам като човек на свободния свят! И към момента ме назовават руснак. Наричат моя другар Борис Акунин съветски публицист, а Сергей Гуриев - съветски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на съветския свят от всичките ви неточни високочни оръжия.

Вашият съветски свят - свят на страха, свят, който гори учебниците по украински език, не може да просъществува, до момента в който ни има нас, имунизираните още в детството против тази чума. А нашия свят ще го бъде - макар всичките ви блокирания. Ние знаем по какъв начин да съхраним полезностите на нашия съветски свят. И вашият свят, в случай че не се разсъни, ще почине от страховете си.

Вие знаете от какво се страхувате. И вярно се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря тъкмо! "

Сайтът на " Настоящая Россия " е бил блокиран на територията на Русия на 24 май, оповестяват опозиционните медии. Сред декларираните цели на плана бе " помощ за жертвите на тази война - преди всичко украинските бежанци, само че ние желаеме и да поддържаме съветските бежанци - хората, които не желаят да останат в Путинова Русия ", напомня рускоезичният уебсайт, основан в Латвия, rus.tvnet.lv.



Михаил Баришников е роден в Рига през 1948 година Той е считан за един от най-големите балетисти в историята, дружно с Рудолф Нуреев и Владимир Василиев. След обещаващо начало на кариерата му в Мариинския балет в Ленинград, при турне в Торонто през 1974 година Баришников остава в Канада.

Известно време танцува на свободна процедура, а след това се причислява към градския балет на Ню Йорк като основен танцьор, с цел да усвои стила на Джордж Баланчин. След това танцува в Американския балетен спектакъл, където по-късно става живописен началник. Успехът му като трагичен артист на сцената, в киното и малкия екран го трансформира в най-широко известния и приет актуален танцьор и хореограф.

През 1977 година получава номинация " Оскар " за ролята на Юрий Копейкин във кино лентата " Повратна точка ". Играе и в сериала " Сексът и градът ", както и във кино лентата " Бели нощи " с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.

Кариерата му е толкоз блестяща, че международни звезди го характеризират като “гениално творение на природата”, а Лайза Минели е още по-лаконична – назовава го “чудо”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР