Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи официално проекта си за

...
Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи официално проекта си за
Коментари Харесай

Известен италиански архитект представи проект за нов мост в Генуа

Прочутият италиански проектант Ренцо Пиано показа публично плана си за нов мост в Генуа, който е негов роден град.

На 14 август в западната част на града рухна сектор от моста „ Моранди“, който бе част от магистралната мрежа на региона Лигурия. Загинаха 43 души.

Малко по-късно Ренцо Пиано предложи на регионалния шеф на Лигурия, в която се намира Генуа, план на нов мост на мястото на отчасти срутилия се. Днес на конференция световноизвестният проектант показа публично плана си.

„ Новият мост би трябвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана“, сподели Ренцо Пиано, представен от Франс прес. „ В него ще има нещо, което ще припомня на кораб“, добави той. „ Новият мост ще бъде с по-фина структура, ще има характерно лъчение и светлина“, добави Пиано, уточнявайки, че мостът ще е бял.

Кметът на Генуа Марко Бучи пък разгласи организирането в идните месеци на интернационален конкурс за възобновяване на квартала под моста. Това се постанова защото разрушаването на отломките от моста, ще наложи и разрушаването на част от жилищните блокове, намиращи се под него.

Архитектът Ренцо Пиано е притежател на премията „Притцкър“ през 1998 година Най-известните му планове през последните десетилетия са музеят „НЕМО“ в Амстердам, реконструкцията на Потсдамския площад в Берлин, планът за небостъргача London Bridge Tower на брега на река Темза.

Един от най-впечатляващите планове на Ренцо Пиано е културният център на името на Жан-Мари Жибау в Нова Каледония, издигнат за интервала 1991-1998 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР