Прочутият френски гангстер Редоан Фаид е изправен пред съда за бягство от затвора с хеликоптер

...
Скандалният френски престъпник Редоан Фаид се явява в съда във
Коментари Харесай

Скандалният френски престъпник Редоан Фаид се явява в съда във вторник, за да бъде съден за дръзко бягство от затвора през 2018 г., по време на което избяга с хеликоптер.

Процесът му при строг режим на сигурност започва във вторник сутринта в историческия дворец на правосъдието в Париж и ще продължи до 20 октомври, като 51-годишният е обвинен в отвличане на самолет и две бягства от затвора.

Около 11 други заподозрени в помагайки на Фаид по време на бягството му и последвалите три месеца бягство също ще бъдат съдени, включително петима членове на семейството му.

Художник на бягството

През юли 2018 г. Фаид избяга от затвора Réau южно от Париж с помощта на трима съучастници, които използваха димни бомби и ъглошлайфи, за да си проправят път в стаята за свиждане на заведението – след като първо слязоха от отвлечен хеликоптер, който кацна в двора на затвора.

Цялата операция отне само десет минути: докато един съучастник остана в хеликоптера, държейки пистолет в главата на пилотите, двама други хвърлиха димни бомби, докато нахлуха в затвора, където беше държан Фаид.

Свидетели съобщават, че са видели „много спокоен“ затворник да върви „спокойно“ към самолета преди него излетя.

По-късно полицията откри хеликоптера северно от Париж и арестува Faïd три месеца по-късно в Крей, неговия роден град.

Бягството от затвора беше второто за Фаид за пет години.

През април 2013 г. той използва експлозиви, за да взриви портите и взе четирима надзиратели за заложници, за да избяга от затвора Sequedin в Северна Франция.

Един от надзирателите беше освободен точно пред затвора, друг на няколкостотин метра, а последните два бяха оставени покрай магистрала. Съобщава се, че всички са били в шок, но невредими.

Фаид е арестуван следващия месец. През март 2017 г. той получи 10-годишна присъда за бягство от затвора.

Скандалният крадец, известен писател

Фаид беше осъден на 18 години затвор през 1999 г. след три години бягство за нападение на бронирана кола, но е освободен условно десетилетие по-късно. По това време той беше свързан с въоръжения грабеж от 2010 г., който уби 26-годишния френски полицай Орели Фуке.

През юли 2011 г. Фаид беше върнат обратно в ареста за неспазване на условията за освобождаването му и беше осъден да излежи остатъка от предишната си 18-годишна присъда. По-късно Фаид беше осъден за организирането на обира, при който беше убит Фуке, и след обжалване беше осъден на 25 години затвор.

Фаид пише, че е открил своето „призвание“ на 12-годишна възраст, като според него е имал, вече е откраднал бонбони от супермаркет на шестгодишна възраст.

През 2010 г. той е съавтор на книга за своите приключения, озаглавена „Braqueur: Des cites au grand banditisme“ (Въоръжен обирджия: От жилищни комплекси до организираната престъпност), в която той описва подробно престъпната си младост и живота си като престъпник в бедните, пронизани от престъпност предградия на Париж.

Той цитира американски филми като "Лицето с белег" и "Жега" като вдъхновение за подвизите си.

"Филмите за мен бяха като ръководство за потребителя за въоръжен грабеж“, каза той пред новинарския канал LCI, когато книгата, която съдържа анотация от директора на Heat Майкъл Ман на корицата, беше пусната.

В привлекателните снимки на главата на осъдения престъпник и автор онлайн, включително една от уеб страница на Интерпол в края на 2012 г. или началото до средата на 2013 г. Фаид гледа в камерата, дясната му вежда е малко по-висока от лявата, затворената му уста леко се изпъва в началото на усмивка.

Отворената му, увереният поглед подсказва, че той знае нещо или има какво да сподели.

Въпросът, който остава, е дали това включва отнемането на невинен живот при обира през 2010 г., който уби Фуке. През 2018 г. някогашният адвокат на Фаид, Кристиан Сен-Пале, каза пред френския всекидневник Le Parisien, че неговият клиент „винаги е оспорвал участието си в тази история“.

Присъдата на Фаид по това дело остава в сила.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР