Прочутите изследователи на National Geographic Дерек и Бевърли Жубер са

...
Прочутите изследователи на National Geographic Дерек и Бевърли Жубер са
Коментари Харесай

Изследователи на National Geographic поеха луксозeн сафари хотел в Кения

Прочутите откриватели на National Geographic Дерек и Бевърли Жубер са новите притежатели на първокласния сафари хотел Shompole Lodge в Кения. Създадената от тях през 2008 година компания за екотуризъм в Ботсуана, Кения и Зимбабве - Great Plains Conservation, подписа наскоро 35-годишен контракт със старейшините от общността Shompole, която е притежател на 25 000 акра прилежаща територия.

Това е чудесно решение за племето и базата, която от 8 години стои затворена след трагичен конфликт с някогашния вложител Антъни Ръсел.

Когато първокласният Shompole Lodge отваря порти в Кения през 2000 година, се трансформира в международна сензация единствено за едно денонощие. Лагерът е ситуиран в едноименния резерват, надълбоко в южната Голяма рифтова котловина на Кения, сред два национални парка - Amboseli и Maasai Mara. Удивителният пейзаж, разнороден от планини, езера, реки и откритата савана притегля състоятелна аудитория. Срещу 630 $ на вечер гостите следят слонове и зебри, до момента в който се разхлаждат в инфинити басейна.

В първото по рода си взаимно дружество, без глобата на управляващите, масаите от общността Shompole държат 30% от акциите. Те влизат в него с апорт на земята си - 25 000 акра територия. Освен, че ще вземат участие в екипа, който обслужва гостите, общността ще им продава сувенири, нейни членове ще работят като рейнджъри. В цяла Кения локалните общности и дивата природа са под натиска на туристическата промишленост, само че този първокласен кемп дава обещание да промени промишлеността. 



Източник: Shompole Lodge 

През първите 10 години всичко наподобява наред – привлечени са 20 учители в локалното учебно заведение, а популацията на лъвовете в резервата доближава 68 индивида. Елитният кръг от посетители на хижата включва Бил Гейтс и неговия сътрудник Пол Алън, Дона Карън и Боно. Проектът печели премията „ Екватор “ на Програмата на Организация на обединените нации за развиване (UNDP), а елегантната му хармония е на страниците на Vogue и имитирана в цялата страна. National Geographic написа през 2007 година: „ Поддържане на културно завещание, запазване на дивата природа и ангажиране на общността в икономическото развиване: Всички печелят! “

Но един ден на зазоряване през 2014 година по белите стени на хижата пълзят пламъци. Конфликтът сред вложителя и локалната общественост, която не е получила дял от присъединяване си в бизнеса, доближава точката на шупване. Един чиновник масаи е прострелян с отровна стрела, а ядосаните му близки палят лагера, от който не остава нищо, с изключение на инфинити басейнът.

Мястото тъне в съсипия и забвение след няколко несполучливи опита на общността да притегли благонадежден вложител. До началото на ноември тази година, когато двойката природозащитници и документалисти одобряват предизвикването да възстановят остарялата популярност на Shompole Lodge. 

Дългият лист с достижения на двамата Жубер включва повече от 40 кино лентата, 14 книги и няколко университетски публикации, както и основаването на Big Cats Initiative с National Geographic, която финансира 150 плана в 29 страни. Първата им сафари хижа в Ботсвана се класира на 10-то място в листата на Travel + Leisure за 2017 година с „ 100 най-хубави хотели в света “, а медийните им изяви включват лекция на TED и шоуто на Ellen Degeneres.



Източник: Shompole Lodge 

Акционерите на Great Plains Conservation дават обещание всички доходи от активността да бъдат вложени в опазването на дивата природа и в развиването на локалната общественост – образование на дами рейнджъри, привличане на учители, обезпечаване на училищен заплати и учебни стипендии, доставка и монтиране на слънчеви панели, написа Mongabay.

Много общности на масаите нямат този късмет - те са изправени пред продължаваща употреба в името на природата и  екотуризма. На по-малко от 50 километра от Shompole, в танзанийския регион Лолиондо на Нгоронгоро, утвърден от страната проект за създаване на кулоар за диви животни и стимулиране на трофейния лов докара до мощно напрежение с локалното племе. През юни тази година 15 протестиращи масаи бяха убити от полицията и минимум 700 селяни избягаха през границата в Кения.

Недалеч от мястото на оферти кулоар, основаната в Бостън сафари компания Thomson Safaris е в неотслабващ спор с коренното население за правата върху земята. Многократно се е стигало и до принуждение, нищо, че Thomson Safari е в листата на Travel + Leisure наред с най-хубавите международни аутфитъри на сафари за шест следващи години.

За разлика от тях общността Shompole създава сполучлив модел на шерване на запаси във време, когато споровете за земя сред пастирите и бранителите на дивата природа ескалират.



Източник: Shompole Lodge 

Проучване от 2016 година откри, че броят на овцете и козите в Кения е повишен със 75% сред 1977 година и 2016 година, до момента в който популациите на дивите животни са се свили с 68%, което докара до напрежение сред локални овчарски общности и фирмите за екотуризъм. Но този декор изследване на зоолози от Оксфорд през 2020 година уточни Shompole като образец за сполучлива процедура за спокойно общуване сред домашно отглежданите животни и дивата природа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР