Прочутите хобити“ от индонезийския остров Флорес са изчезнали доста по-рано,

...
Прочутите хобити“ от индонезийския остров Флорес са изчезнали доста по-рано,
Коментари Харесай

Индонезийските хобити са изчезнали поне преди 50 000 години

Прочутите „ хобити “ от индонезийския остров Флорес са изчезнали много по-рано, в сравнение с е признато да се счита – не преди 18 000 години, а най-малко преди 50 000 години, което слага под подозрение опцията за техния генезис от модерни хора, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Nature.

Останките от антични хора, които публицистите съвсем незабавно нарекоха „ хобити “, са открити в пещерата Лианг Буа на индонезийския остров Флорес през 2003 година. Година по-късно, през октомври 2004, екипът на Майкъл Морууд показа череп и цялостен скелет на античния човек с растеж един метър.

Учените оповестиха своята находка за нов тип, получил наименованието Homo floresiensis. Първоначално палеонтолозите смятаха, че флореските хора са били потомци на изправения човек (Homo erectus). Благодарение на по този начин наречената островна джуджевидност за милиони години изолираност тези антични хора последователно са се изродили и трансформирали в хобити, чийто мозък е бил три пъти по-малък, в сравнение с актуалния Homo sapiens.

Отсъствието на нови фосили накара доста учени да считат, че „ хобитите “ са били елементарни хора, трансформирали се в джуджета заради вродени уродства. Като аргументи откривателите в друго време назоваваха микроцефалия, синдром на Ларон, кретенизъм и доста други нарушавания в развиването. Това, несъмнено, не накара последователите на „ хобитите “ да трансформират своето мнение и да ги не престават да ги назовават Homo floresiensis.

Сега екипът на Морууд е показал нови доказателства, че хобитите не са били микроцефални Homo sapiens, откакто провели повторна датировка на останките от Homo floresiensis, откритите до тях оръдия на труда и пластове от почвата.

Причината за провеждането на проучването била това, че разкопките в Лианг Буа разкрили ненадейно комплицирана геоложка история на пещерата, която сочи, че почвата на нейното дъно, където са открити останките на хобитите, неведнъж е измивана и подлагана на „ подмладяване “.

Новите датировки сочат, че в действителност хобитите са изчезнали не преди 18 000 години, както писали Морууд и сътрудниците му през 2004 година, а най-малко преди 50 000 години. По-конкретно възрастта на самите остатъци на Homo floresiensis се колебае в рамките сред 100 и 60 хиляди години, а направените от тях оръдия на труда – сред 200 и 50 хиляди години.

Подобна възраст на останките, съпоставима с времето на излизането на човечеството от Африка и първичното заселване на Югоизточна Азия и Австралия, приказва, че хобитите не може да са потомци на кроманьонците – по времето, когато Homo floresiensis са изчезнали, нашите предшественици още не са били съумели да попаднат в Азия и Австралазия.

  • Признаха хобитите от остров Флорес за неповторим тип
  • Хобитите от остров Флорес са ни родственици
  • Мазето на Фродо: Тайна изложба в пещерата на занимания

Интересно е, че почти по същото време – преди 50 000 години – са изчезнали доста представители на мегафауната на Австралия и други огромни животни. Тяхното измиране се свързва с появяването на първите хора. Напълно е допустимо, че предците на туземците по някакъв метод да са повлияли на изгубването на хобитите.

За страдание Морууд не е съумял да стане очевидец на този успех – австралийският професор е умрял през 2013 година на 62-годишна възраст от рак. Историята на хобитите надали ще приключи с това изобретение – съперниците на концепцията за съществуването на хобитите без подозрения ще се опитат да открият причини, опровергаващи последните находки на Морууд и сътрудниците му.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР