Пробното машинно гласуване в Сливница и в Доброславци, миналата седмица

...
Пробното машинно гласуване в Сливница и в Доброславци, миналата седмица
Коментари Харесай

Средно за час гласуват около 50 човека

Пробното машинно гласоподаване в Сливница и в Доброславци, предходната седмица демонстрира, че приблизително за час гласоподават към 50 индивида без интензивно натоварване. Средното време за гласоподаване е било 1:09 минути, оповестиха пред публицисти Цветозар Томов и Росица Матева, членове и представители на Централната изборна комисия.

Най-бързо гласоподават младежите и тези с висше обучение, а най-бавно - гласоподавателите с по-малко от приблизително обучение и по-възрастните. Жените гласоподават по-бързо и изкусно от мъжете, сподели Цветозар Томов. Статистически най-трудно с машината за гласоподаване се оправя мъж над 70 години, с по-ниско от приблизително обучение, живеещ на село или в дребен град и без предходен опит с този способ на подаване на вота, уточни Цветозар Томов.

Тази неделя ще има пробно машинно гласоподаване, в столичните региони Люлин, Триадица и Подуене.

" Пробното машинно гласоподаване ни дава съображение за сдържан оптимизъм, че хората могат да се оправят с този нов метод на практикуване на вота ", сподели Томов. Важно е да има разяснителна акция, с цел да се преодолеят психическите усложнения, добави той. Не чакаме да има проблеми при секциите с 300 и 500 гласоподаватели. В секции, където има 500 и 700 души, може да се гласоподава без значителен риск за опашки, само че е допустимо да има часове със скупчване на повече хора. В най-големите секции ще има повече от едно устройство за гласоподаване.

ЦИК откри, че е значимо гласоподавателите да имат допир с машините преди изборите. Хората, които гласоподават един път с машина, откриват, че е доста елементарно и споделят, че е като прилагане на банкомат. Когато един път се мине през процедурата на гласоподаване, хората се успокояват, съобщи Томов.

" Ще има симулатор на гласоподаване и желаеме той да е подобаващ на действителното гласоподаване ", добави Матева. На предишните избори партиите са били ситуирани на три електронни страници, в този момент е допустимо да са две страници, - тъй като партийните субекти евентуално ще са по-малко, сподели Томов.

По закон не може да има по едно и също време машинно гласоподаване и с бюлетини. Ако се спре машинното гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, единствено тогава ще се продължи с бюлетини.

ЦИК може да купи още 1500 машини за гласоподаване и общият им брой ще е 11 100. Секциите с над 300 гласоподаватели, където ще се гласоподава машинно, са 9400 секции, за чужбина ще са нужни към 300 устройства, т.е. остават към 1400 машини, сподели Томов. Това обаче са ориентировъчни числа, добави той.

Ако спре токът в избрана секция машините за гласоподаване могат да работят на лично зареждане най-малко половин час. Има хора, и те не са малко, които не знаят, че гласуването в огромните секции ще е единствено машинно. Добре е медиите да извърнат внимание, че гласуването ще е е единствено с машини или единствено с хартиени бюлетини, сподели Томов.

В ЦИК към този момент са подадени 29 142 заявки за гласоподаване отвън страната. Почти 11 000 са от Турция, 5800 са от Англия, 4000 от Германия и 1500 от Испания.

Министерството на външните работи ще изпрати машини за гласоподаване посредством дипломатическите представителства.

Централната изборна комисия следи развиването на епидемията, надяваме се да има по-малко карантинирани хора, сподели Томов. Рано е за количествени оценки, само че когато изборите наближат, ще се реши дали преносимите СИК ще са задоволителен инструмент за гласоподаване на тези хора.

Няма смяна в метода за гласоподаване на карантинираните, по отношение на изборите през април. Новото е, че има опция да се подава заявление за гласоподаване с преносима урна и в деня на изборите, само че при изискване, че в съответната община има преносима СИК.

Търсят се и благоприятни условия за образуване на гласуването на хората, които на 11 юли са на отмора на хотел, сподели още Росица Матева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР