Проблемните китайски висшисти се завръщат в родните си градове, тъй като пазарът на труда се срива

...
От Ела Као, Райън УоПЕКИН (Ройтерс) - Все по-голям брой
Коментари Харесай

От Ела Као, Райън Уо

ПЕКИН (Ройтерс) - Все по-голям брой китайски висшисти изоставят ярките светлини на мега- градове, като държавните медии съобщават, че почти половината се завръщат в родните си градове в рамките на шест месеца след дипломирането си на фона на провиснал пазар на труда.

Усещайки покачването на жилищните разходи и забавящата се икономика, безработните завършили губят градове, които традиционно представляват трамплин към богатството на средната класа. За да спестят пари, някои дори прибягват до споделяне на легло с непознат.

Процентът на безработица сред младите хора в Китай скочи до рекордните 21,3% през юни, тъй като предложенията по време на традиционния сезон за търсене на работа се оказаха ограничени, докато икономиката се бореше и регулаторните ограничения оставиха секторите на имотите, технологиите и образованието засегнати.

През юни служител на статистическата служба каза, че повече от 6 милиона млади хора са безработни.

Около 47% завършилите се завърнаха у дома в рамките на шест месеца след дипломирането си през 2022 г. спрямо 43% през 2018 г., съобщи във вторник държавната China News Service, позовавайки се на проучване в частния сектор.

Числата варират в зависимост от региона, с 59 % от завършилите в добре развитата източна част се прибират у дома. Това в сравнение с 44% на запад и само 24% в североизточния ръждясал пояс.

Също така тласкането на младите да се върнат у дома беше рязкото увеличение на наемите. Сред най-големите първокласни градове в Китай наемите в Пекин са се повишили с 5% от декември до юни, последвани от ръст от 2,8% в Гуанджоу и Шенжен, според държавната новинарска агенция Xinhua. p>

Не всички се отказват.

След изпращане на 10 копия от автобиографията си на финансови компании всеки месец, Джойс Джан, завършила през 2022 г. магистърска степен по финансово инженерство, каза, че все още не е намери работа в Пекин, но все още не се прибираше.

„Обмислях да се върна във Вътрешна Монголия, за да работя, тъй като финансовият сектор не върви добре напоследък. Но предполагам, че все още искам да дам пробвай", каза Джан пред Ройтерс.

Родителите на Джан плащат месечния й наем от 2600 юана (361 долара) за стая от 12 квадратни метра (129 квадратни фута) с обща кухня и баня .

Историята продължава

Политиците въведоха мерки в подкрепа на младежи, търсещи работа и жилища под наем, като някои са по-креативни от други.

Квартал в Ханджоу в източната провинция Zhejiang предлага безплатен наем за отговарящи на условията хора в старчески дом, стига да прекарват 10 часа или повече на месец с възрастни хора и да плащат такса за управление от 300 юана.

За да се намалят разходите, тъй като остават по-дълго с надеждата да намерят работа , някои млади скитници от мегаградове дори споделят леглата си с непознати. В китайските групи Xiaohongshu и WeChat, подобни на Instagram, публикациите „търся съквартиранти“ станаха по-чести.

Една такава публикация беше търсене на съквартирант, който да сподели едно легло в стая „с огромен балкон“ в Пекин . Таксата за наем: 750 юана ($104) на месец.

($1 = 7,2004 китайски юана ренминби)

(Репортаж от Ella Cao и Ryan Woo; Допълнителен репортаж от редакцията в Пекин; Редактиране от Конър Хъмфрис)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР