Проблемните деца от Източна Европа станаха незаменими в битката срещу

...
Проблемните деца от Източна Европа станаха незаменими в битката срещу
Коментари Харесай

От Германия: България беше проблемно дете, а сега демонстрира смело проевропейско поведение и решителност

" Проблемните деца " от Източна Европа станаха незаменими в борбата против войната на Путин в Украйна. Това отбелязва немският всекидневник " Ди Велт " и обръща особено внимание на България.

Ще съумее ли Брюксел да се възползва от това ненадейно единение в Европа, пита " Ди Велт ". Доскоро считани за " проблематични деца " на Европа, през днешния ден редица страни от Източна и Централна Европа към този момент наподобяват напълно друго – също като България демонстрират самоуверено проевропейско държание и увереност, написа " Дойче Веле ".

В България се виждат първи проблясъци на същинска политическа смяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички ранглисти за правова страна и медийна независимост. Сегашният премиер Кирил Петков, който е приключил Харвард, единствено преди година и половина участваше в антиправителствените демонстрации, залели страната. Много от жителите на България тогава въстанаха против мрежа от корумпирани политици и олигарси, упреквани в това, че управляват правораздаването и систематично се обслужват с парите от Брюксел, четем в обявата. От предишния декември 42-годишният Петков е министър-председател на страната.

Това, което се случва в България, е значимо и за единството на целия Европейски Съюз – изключително в този момент в подтекста на войната в Украйна, се споделя по-нататък. Страната, която беше част от руския блок, е към момента тясно обвързвана с Русия – стопански и културно, а се намира и под въздействието на мощната пропагандна активност на Кремъл.

Но сега България застана твърдо на страната на Украйна. Неотдавна премиерът Кирил Петков посети украинския президент Володимир Зеленски, а по-късно изрази убеденост, че Украйна ще завоюва тази война. Преди две седмици Путин спря газа на България, само че още преди този момент българското държавно управление беше оповестило, че работи за прекратяването на зависимостта си от " Газпром ". Петков и гръцкият му сътрудник Мицотакис неотдавна дадоха старт на план за създаване на терминал за полутечен газ в Егейско море, който от 2023 година ще обслужва и други страни от Европейски Съюз.

" Този напън от страна на Путин няма да успее ", безапелационен е българският министър председател. И тъй като той ръководи в коалиция с българските социалисти, които дотук блокират по-сериозна помощ за Украйна, в това число доставките на оръжие, неотдавна той дари в интерес на Украйна една своя месечна заплата и прикани във Facebook сънародниците си да сторят същото, напомня " Ди Велт ".

Също и в други източноевропейски страни членки на Европейски Съюз се виждат наченките на политическа преориентация, каквато до неотдавна беше съвсем немислима, четем по-нататък в публикацията. Вярно е, че тези процеси започнаха още преди нападението на Путин над Украйна, само че външната опасност форсира единението вътре в Европейски Съюз.

През последните години най-много възходът на популистките и антиевропейски партии застрашаваха единството на Европа. То пострада и от последствията от дълговата рецесия, рецесията с бежанците и от Брекзит. Но Европейски Съюз преодоля всички тези рецесии, а евроскептиците през днешния ден са в оттегляне.

Най-вече Полша реагира овреме и уверено против съветската опасност. Вицепремиерът Ярослав Качински, който дълго време играеше в един тим с унгарския министър председател Виктор Орбан, в този момент го упрекна, че е " кьорав " за закононарушенията на Кремъл. В Словакия пък се притесняват, че могат да са идващите, нападнати от Русия, и също обърнаха тил на Орбан.

" Европа в този момент е толкоз единна, колкото рядко е била ", споделя по този мотив евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд, представен от " Ди Велт ". Последните седмици демонстрираха ясно следното: ако Путин е целял да отслаби Европейски Съюз, с войната против Украйна той реализира тъкмо противоположното. Европейският съюз одобри най-големия в историята си пакет от наказания, а доста страни членки на Общността доставят оръжие на Киев.

Но също и безкрайната полемика за обща отбранителна политика в този момент получава подтик – Европейски Съюз решително върви към нова европейска тактика за сигурност – да вземем за пример във връзка с концепцията за европейски сили за бързо реагиране. Това се поддържа и от европейските жители. Изследване на Евробарометър от началото на май демонстрира, че 3/4 от жителите на Европейски Съюз се афишират за по-силно военно съдействие в границите на Общността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР