Проблемна мечка, причинила множество щети, е отстреляна край родопското село

...
Проблемна мечка, причинила множество щети, е отстреляна край родопското село
Коментари Харесай

Отстреляха проблемна мечка край Триград

Проблемна мечка, предизвикала голям брой вреди, е отстреляна край родопското село Триград, заяви инж. Захарина Бакларева – шеф на горското стопанство в селото. По думите й, през последните няколко години към Триград тя е направила много пакости, както върху домашни животни, по този начин и върху пчелини, разхождала се из селото.
Още при започване на годината е поискано позволение за отстрел и то било получено по законоустановения ред от Министерството на земеделието, храните и горите. Разрешителното е от 30 март и е годно до 31 декември, само че с изискване, отстреляната мечка да бъде мъжка.
От приемането на разрешителното, поради вредите, които са регистрирани през април е било издадено позволение за самостоятелен лов, само че не са съумели да отстрелят мечката тогава. За миг вредите спрели, само че в рамките единствено на месец септември тя е предизвикала много пакости.
„ Само за една седмица има над 7 вреди на потърпевши животни и пчелини и това ме накара да възложа на един от моите чиновници на който съм издала според процедурата на закона позволение за самостоятелен лов. Така в петък, на 24 септември при търсене на животното то бе отстреляно. При огледа на натрупа на животното се откри, че вредите са нанесени точно от тази мечка. Мечката е причакана до пчелин, на който е ходила и е правила вреди. По огледа се открива, че е много стара на към 15 години, без значение, че тежи малко килограми, само че зъбите й бяха съвсем износени като на възрастно животно “, изясни инж. Бакларева.
Тя изрази вяра, след осъществения отстрел да спрат вредите в землището на село Триград и хората да се успокоят. „ Статутът за отстрелване на кафява мечка е със непоколебим режим и това се прави единствено по изключения. За нас е значим човешкият живот, с приоритет е неговото запазване. В случая просто нямахме различен избор.
Остреляната мечка се е разхождала измежду бял ден в новия квартал на Триград и самите хората започнаха да желаят нашата интервенция от позиция на това, че са обезпокоени за живота си “, описа инж. Бакларева.
Мечките в региона на село Триград не са малко. В региона на село Кестен преди две седмици се установи съществуването на две мъжки мечки и там благодарение на WWF са сложени фотокапани за наблюдаване и хващане за извеждане на най-малко една от мечките отвън територията на стопанството. За момента там няма регистрирани вреди с изключение на душевен разтърсвания върху хората макар че мечката обикаля по обяд около жилищните здания и селскостопанските постройки без въобще да се тормози от наличието на хората.
„ Нямаме съображение да се прави отстрел, въпреки че сме поискали такова позволение, предвид на това, че за момента тя намира хранителна база къде от дърветата в селото или пък друга такава база, като фураж. Надявам се, че няма да посегне на животните. През лятото – юни или юли два коня бяха изядени там, само че се надявам да няма други вреди там, които да ни накарат да всече други ограничения “, акцентира шефът на стопанството в село Триград.
Тя добави, че хората са извънредно уплашени в региона на село Кестен, защото най-вече възрастното население там е подложено на психическата офанзива от мечката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР