„Проблемите в здравеопазването са много сериозни. Те са се натрупвали

...
„Проблемите в здравеопазването са много сериозни. Те са се натрупвали
Коментари Харесай

Георги Михайлов: БСП настоява за цялостно преосмисляне на финансирането и управлението на здравната система

„ Проблемите в опазването на здравето са доста съществени. Те са се натрупвали през последните 10-15 години прекомерно интензивно. Българска социалистическа партия като политическа партия в 44-ия парламент сложи напълно нова теза за развиването на опазването на здравето. Предложи тя да бъде надпартийна, консенсусна, това не се одобри от тогавашните ръководещи. “ Това напомни заместник-председателят на Комисията по опазването на здравето и депутат от „ Българска социалистическа партия за България” проф. Георги Михайлов в ефира на БСТВ. По думите му опазването на здравето се трансформира в съдбоносен фактор в международната стопанска система и съдбоносен политически фактор.

Социалистът изясни, че обединението е навлязла в ръководството в една доста комплицирана геополитическа и икономическа конюнктура – краят на коронавирус пандемията, началото на войната и една международна енергийна рецесия. „ В подобен миг хората мислят най-много за цените, за своето прекарване и опазването на здравето остава на назад във времето “, уточни той.

„ В съдружното ни съглашение Българска социалистическа партия настояваше да се включи изцяло преосмисляне на финансирането и ръководството на здравната система “, сподели още депутатът от левицата и добави: „ До края на тази парламентарна сесия е належащо да бъде направено национална заседание, в което да вземат участие всички политически сили в Народното събрание, дружно с работодатели, публични организации, експерти и да стартира този огромен спор. Защото опазването на здравето в България има доста огромни проблеми, които не могат да бъдат решени на парче “, безапелационен бе заместник-председателят на здравната комисия.

По думите му коронавирус пандемията е посочила, че здравната ни система не е готова да се срещне с сходно предизвикателство. „ Видяхме по какъв начин съществено се промени смъртността, видя се, че доста от лечебните заведения не са готови за натоварен метод на работа, видя се, че има лечебни заведения с разнообразни ползи “, разяснява Михайлов.

Той изясни, че в първите 6 месеца ръководещите са се обърнали към казуса с осведомителната подготвеност на системата – да се знае какъв брой коства тя и по какъв начин се ръководи. „ Това е дигитализацията. Нашето заричане е, че до края на годината ще предложим част от модулите на електронното опазване на здравето да могат да влязат рутинно, а не пробно “, уточни проф. Михайлов. В тази връзка той сигнализира, че има огромна опозиция от избрани хора и групи, които печелят неимоверни пари от опазването на здравето и не желаят нито крачка то да стъпи напред.

Социалистът изясни, че се разисква казусът с медицинските фрагментите, като концепцията е за централна специализация – това е процедура в цяла Европа. Още една сериозна политика във връзка с младите фрагменти е за изпращане за няколко години на експерти в най-големите центрове в света, само че те да са обвързани с контракти за връщане.

„ Трябва да се преразгледа и здравната карта, има доста безобразия в нея, като това, че 80% от лечебните заведения са в 5 града в България, проблеми с лекарствената политика, дефицит на аптеки в страната, хората доста постоянно доплащат от джоба си “, уточни още проф. Михайлов.

„ Ние сме изрично на мнението, че лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения. Този модел не сработи, той не съществува и на никое място в Европа “, съобщи в мраз

Инициатива на Българска социалистическа партия са измененията и в Закона за кръводаряването, защото проблемите там са доста съществени. „ Ние сме създали няколко промени, които преди всичко подтикват кампанийността да стане целогодишна. Ние считаме, че би трябвало да се обезпечат средства от страната в самия закон за проучвания за предаващи се инфекции през кръвните артикули. “ На трето място социалистът уточни прекратяването на престъпната търговия с кръвни артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР