Проблемите в горския сектор ескалираха през последните години. Българската гора

...
Проблемите в горския сектор ескалираха през последните години. Българската гора
Коментари Харесай

Зоват новата власт да спаси гората от корупция

Проблемите в горския бранш ескалираха през последните години. Българската гора се употребява като инструмент за реализиране на политически цели и манипулиране на избрана група хора. Време е да се промени политиката по ръководство на горското стопанство на България. За това молят от Националната федерация „ Земеделие и горско стопанство “ на КТ „ Подкрепа “.

В намерено писмо до определените народни представители и претенденти за ръководство от „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ от браншовата федерация изпратиха рекомендации за ръководство, надзор и стопанисване на българската гора. Публикуваме писмото със съкращения. То е подписано от Анелия Иванова - ръководител на Национална Федерация „ Земеделие и горско стопанство “ на КТ „ Подкрепа “.

„ Като обществено виновни представители на работещите в този толкоз важен за стопанската система на страната ни бранш, постоянно сме упорствали за неговото професионално ръководство в интерес на обществото. Винаги сме упорствали партийността да излезе от него и той да се ръководи от същински експерти, определени с обществен конкурс и потвърдили своята отдаденост към българската гора.

За страдание, този наш скъп запас

беше употребен от някои партии за трудоустрояване на близки до тях лица и компании ,

като способства за невиждани досега корупционни практики, които обезкървиха горскостопанската система както финансово, по този начин и откъм човешки капитал. Въпреки неуморния и безрезервен труд на хиляди експерти през днешния ден излиза наяве, че финансовите индикатори на държавните горски предприятия са, меко казано, незадоволителни. Оказва се, че отредените за тях финансови потоци не са вложени оправдано и законосъобразно. Не са вложени в активи и личен състав, които да подсигуряват устойчивото развиване на бранша. За сметка на това през днешния ден има заплаха от поредна рецесия в бранша, която за следващ път да унижи подложената на произволи, работеща постоянно с заплаха за живота й лесовъдска колегия.



Призоваваме да бъдете виновни в дейностите си във връзка с подготовката на политиката за развиване и промяна на горския бранш като главен фактор за реализиране на климатичен неутралитет на страната и на Европейски Съюз. Досегашният модел на ръководство на българските гори не разрешава постигането на задачите, заложени в тези основополагащи стратегически документи на Съюза. Да обединим старания, с цел да защитим публичния интерес, като осигурим бъдещето на горите, и да подпомогнем поддържането на тези скъпи запаси за генерации напред.

Обръщаме се към вас, като към този момент определени народни представители и претенденти да управлявате България, на които обществото даде своето доверие с вяра да се справите с невижданата по размерите си корупция, която обрича всички нас да останем на последния ред във всички ранглисти по приходи и витален стандарт спрямо останалите страни, членки на Европейския съюз. Ето за какво настояваме за включване в съдружното съглашение в частта политики за горския бранш следните незабавни дейности:

1. Подготовка и приемане на нов Закон за горите и Закон за лова и запазване на дивеча , които да подсигуряват неотложно структурно-административна промяна в горския и ловния бранш, като за задачата се сътвори Държавна организация по горите на директно послушание на министър-председателя. В България имаме насъбран опит от действието на такава конструкция, по времето на която потвърдено ръководството на бранша беше единно, дейно, многофункционално и сложно. Такова ръководство, което да подсигурява стабилно развиване на бранша.

2. Официално да се запише, че горите и горското стопанство са детайл от националната сигурност

на страната. Да се изготви професионално проучване, което сигурно би потвърдило, че отдаването на държавна горска и ловна територия дълготрайно на частния бизнес носи единствено разноски и загуба за страната и е нездравословно за гората и дивеча.

3. Да се прекрати порочният метод на действие и финансиране на системата.

Установените дълготрайни зависимости при добива и продажбата на добитата дървесина от държавните гори би трябвало да бъдат прекъснати.

4. Усъвършенстване на системата за обучение, подготовка и преквалификация на работещите,

с необикновен акцент върху техници лесовъди, обучавани в центровете за професионална подготовка. Промяна на категорията труд за пенсиониране. Въвеждане на единна система на възнаграждение за еднакъв труд и една и съща служба, както и гарантиране на почтени работни заплати и здравословни и безвредни условия на труд.

5. Повишаване прозрачността в бранш горско стопанство.

Публичен достъп до системата за информация в горите - обвързване на данните за горите в горска осведомителна система, в която всяка информация е цялостна, ясна и може да бъде налична през разнообразни електронни устройства.

6. Създаване на публични консултативни препоръки на всяко равнище на ръководство

- община, област, регион за обмисляне и национално равнище, включващи в състава си представители на всички заинтригувани страни.

7. Разработване на дълготрайни и финансово обезпечени стратегии за екологично обучение на обществеността.

Цифри и обстоятелства за БГ гората

- Най-голямото естествено и национално благосъстояние, покриващо 37% от територията на страната.

- Най-важният и главен природообразуващ фактор на територията на страната с трансгранично значение.

- Огромен запас от многочислени възобновими горски запаси, някои със стратегическо значение.

- Източник за осъществяване на голям брой скъпи обществени функционалности и екосистемни услуги, без значение от нейната благосъстоятелност, като у нас тя е 86% социална -държавна и общинска.

- Убежище на неповторими диви животни, биоразнообразие и генетичен фонд ​- 3750 висши растителни вид​а, 383 вид​а птици и 94 типа бозайници.

- Фактор и гаранция за качество на живот на българите заради това, че обезпечават 85% от водите.

- Поминък на над 100 хиляди работещи непосредствено и косвено в горското, ловното стопанство, дърводобива, дървообработването, мебелната и целулозно-хартиената индустрия, които стабилно и с родни запаси създават към 5% от Брутният вътрешен продукт на страната.

- Елемент от националната сигурност на страната ни и благосъстояние, завещано за запазване от дедите ни в името на бъдещето на децата ни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР