Проблемите с жлъчката са разпространени и могат да предизвикат дискомфорт

...
Проблемите с жлъчката са разпространени и могат да предизвикат дискомфорт
Коментари Харесай

Храни, които трябва да избягвате, ако страдате от проблеми с жлъчката

Проблемите с жлъчката са публикувани и могат да провокират дискомфорт и усложнения в храносмилането. Диетата играе значима роля при поддържането на здравето на жлъчната система и се предлага да се заобикаля някои храни и привички, които могат да допринесат за увеличение на признаците. В тази публикация ще разгледаме някои от тези фактори и ще предложим някои хранителни рекомендации за хора с проблеми с жлъчката.

Избягвайте мазните храни:
Храните, богати на мазнини, могат да причинят проблеми на жлъчката, изключително в случай че имате жлъчни камъни или жлъчни колики. Мазните храни подтикват жлъчката да секретира повече ненавист, което може да докара до болежка и дискомфорт. Избягвайте фритюрни храни, масло, сметана, майонеза и други сходни артикули. Вместо това предпочитайте нискомазни други възможности като пиле без кожа, риба и плодове с ниско наличие на мазнини.

Ограничете потреблението на алкохол:
Алкохолните питиета могат да нервират жлъчката и да провокират инфектиране. Алкохолът също по този начин има високо наличие на калории и мазнини, които могат да натоварят жлъчната система. Ако имате проблеми с жлъчката, е целесъобразно да ограничите или избягвате алкохолните питиета изцяло.

Избягвайте несъразмерното изразходване на кафеин:
Кафето и другите питиета с високо наличие на кафеин могат да нервират жлъчката и да допринесат за развиването на жлъчни колики. Кафеинът усилва производството на ненавист и може да подтиква конвулсии в жлъчните пътища, което може да докара до болежка и дискомфорт. Опитайте се да ограничите потреблението на кафеинови питиета като кафе, черен чай и газирани питиета.

Избягвайте фаст фууд и модифицирани храни:

Фаст фууд и модифицираните храни постоянно съдържат високи равнища на мазнини, захари, сол и добавки, които могат да бъдат нездравословни за жлъчката. Тези храни също по този начин могат да допринесат за натрупването на остатък от тежестта, което е обвързвано с нараснал риск от жлъчни проблеми. Опитайте се да замените фаст фууд със свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, магарешко месо, риба и пилешко месо.

Бъдете деликатни със характерни храни:

Някои храни могат да бъдат мъчно търпими за хора с проблеми с жлъчката. Например, някои хора могат да имат проблеми с пълнозърнести храни като леща и фасул. Също по този начин, пикантни и остри ястия, лук, чесън, цитрусови плодове и шоколад могат да нервират жлъчката и да допринесат за признаците. Внимателно наблюдавайте каква храна ви провокира проблеми и пробвайте се да я избягвате или консумирате в умерени количества.

Правилната диета играе значима роля в поддържането на здравето на жлъчката. Избягването на мазни храни, алкохол, кафеин, фаст фууд и модифицирани храни може да помогне да се понижи дискомфортът и риска от жлъчни проблеми.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР