Проблемите с дишането могат да се появят при всички породи

...
Проблемите с дишането могат да се появят при всички породи
Коментари Харесай

Дихателни проблеми при кучето - какво трябва да знаем?

Проблемите с дишането могат да се появят при всички породи кучета и без значение от техния размер. Те могат да бъдат извънредно страшни за притежателите, които до момента не са се сблъсквали с сходно нещо.

Важно е обаче да не се паникьосвате, а неотложно да заведете кучето на ветеринар. Някои проблеми са леки и отминават бързо, други се нуждаят от по-продължително лекуване, а трети не са толкоз лесни за диагностициране. Какъвто и да е казусът обаче, значимо е да се направи консултация със експерт, в случай че кучето има дихателни проблеми.

Респираторната система на кучето се състои от нос, уста, гърло, трахея и бели дробове. Функционирането на цялата тази система е доста сходна на човешката. Броят на вдишванията при крепко куче е сред 20 и 34 на минута.

Забързано дишане постоянно се появява в резултат на тичане, високи температури, нерешителност или превъзбуда. В такива случаи няма място за паника. Когато повода за учестеното дишане изчезне, кучето ще се успокои и броят на вдишванията и издишванията ще намалее до естествените граници.

Някои от признаците, които демонстрират, че вашето куче може би има дихателен проблем, са следните:

- затруднено дишане;

- кашлица при кучето;

- задавяне след изкашляне;

- запушен нос на кучето;

- отвод да бяга или играе;

- хрипове;

- сини венци.

 болно куче с дихателни проблеми

Тези признаци могат да указват съществуването на един от следните проблеми:

Пневмония при кучето

Тя не се среща единствено при хората, само че и кучетата са податливи на инфекцията. Тя може да се появи в резултат на разнообразни бактерии и вируси, вдишана храна, течност или непознати тела, алергени и други Лекува се с назначени от вашия ветеринар антибиотици.

Настинки при кучето

Подобно на хората, и кучетата се разболяват от грип или хващат настинки. Симптомите са същите като при хората и могат да доведат до голям брой затруднения. Така че заболяването би трябвало да бъде хваната в точния момент, с цел да се помогне вярно на животното.

Кашлица при кучето

Това е заразен трахеобронхит, който е мощно инфектиран и се предава от куче на куче при непосредствен контакт. Причинява се от бактерии или вируси и се среща най-често през лятото, изключително в по-късния му интервал. Обикновено се ползва антибиотично лекуване.

ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест се среща както при хората, по този начин и при кучетата. Това е тип хронично положение, при което съществува инфектиране на белодробната и/или респираторна системи. Болестта, за жалост, е необратима, само че се развива много постепенно. Прилага се уместно лекуване, което да спомага за управление на заболяването. Обикновено се ползва лекуване с антибиотици, бронходилитатор (вид лекарство) или избрана гръдна физиотерапия.

Рак при кучето

Туморно образувание в белите дробове също може да аргументи респираторни проблеми при кучето. Белодробните карциноми обаче се срещат по-често при по-възрастни кучета, след десетата им година и може да са породени от съществуването на тумори в други елементи на тялото. Обикновено са злокачествени. Този вид заболяване е сложен за лекуване. Операция е допустима единствено в някои от случаите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР