Проблемите пред общините са много. Ние трябва да се напасваме

...
Проблемите пред общините са много. Ние трябва да се напасваме
Коментари Харесай

Иво Димов: Бог високо, цар далеко, а кметът е човекът, който може да се ангажира и да реши проблемите

Проблемите пред общините са доста. Ние би трябвало да се напасваме и да се нагаждаме и към политическата, и икономическата действителност. Предстои ни нов програмен интервал, в който има значително особености. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " кметът на Община Димитровград и ръководител на УС на НСОРБ Иво Димов.

" Предстои ни да изпълняваме планове, които ще бъдат финансирани през държавния бюджет. Има концепция всяка една група общини, групирани по население, да имат прочут запас. Тепърва би трябвало да сътворяваме регионалните препоръки за развиване, в които интегрираните териториални вложения би трябвало да намерят салдото сред желанията и потребностите със съответните ни близки до нас общини. Така че провокациите са доста, само че в последна сметка, това ни е работата на нас, кметовете. Ние мисля, че показахме, че може би сме най-стабилната, най-близка до хората влас - локалната власт и в случай че би трябвало да преразказвам нещо, което всички знаем – Бог високо, цар надалеч, а кметът е индивидът, който може да се ангажира и да тръгне да взема решение проблемите. А те по никакъв начин не са малко ", разяснява градоначалникът.

Той изрази подозрения обаче, че има община, която може да каже, че парите й стигат: " Навсякъде има характерни особености, на всички места има проблеми за решение. Те са ежедневни, натрупват се с годините. Отново споделям, в последна сметка удовлетворението това да си приключил нещо потребно за общността, за хората, които са ти дали своят вот доверие, е несравнимо с нищо. Ние приказваме от доста време за финансова децентрализация, част от налозите, които влизат в страната, да бъдат преотстъпвани на общините точно поради това да имаме по-голяма оперативна финансова непоклатимост, с цел да решаваме тези проблеми ", изясни Димов.

Той напомни, че близо 70% от бюджета на всяка една община идват от държавните прехвърляния и по този метод приходите надлежно в общинската хазна понижават с годините: " Възможностите да бъдат попълвани тези доходи към този момент съвсем са изчерпани, тъй като огромна част от общините продадоха недвижимото си имущество, земи, терени и така нататък Т.е. ние би трябвало да мислим в посока и да търсим способи за по-голяма финансова децентрализация с разнообразни разновидности ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР