Проблемите на България със съдебната система са причина демокрацията в

...
Проблемите на България със съдебната система са причина демокрацията в
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус: България се плъзга бавно към хибриден режим

Проблемите на България със правосъдната система са причина демокрацията в страната да се трансформира в " хибриден режим ". Това е оценката на американската фондация “Фрийдъм хаус “, която всяка година издава отчет за страните в преход от Източна Европа и някогашния Съветски съюз, представена от “Дневник “. Обхванати са 29 страни в района.

Според стандартите на " Фрийдъм хаус " преходни или хибридни режими са демокрации, които " извършват единствено минималните стандарти за асортимент на национални водачи ", с нежни институции и неразбираема вероятност за основаване на демократична народна власт. Единствено Унгария към този момент е сложена в тази категория измежду страните от Европейски Съюз, само че натам с бързи темпове се е запътила и Полша.

Организацията намалява оценката за работата на правосъдната система в България поради " терзания за политизацията на прокуратурата, неналичието на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към жители роми по време на пандемията от Covid-19 ".

Останалите категории, които подлежат на оценка, са качеството на национални институции, изборите, гражданското общество, медиите, локалните управляващи и битката с корупцията.

Изводът за 2020 година е, че пандемията е влошила политическия климат в страната. На този декор има " утежняване на работната среда за публицисти ", с потребление на мощ и набези против представители на медиите. Напомня се и за глобите на Съединени американски щати, наложени против българския арбитър Андон Миталов.

Българските проблеми наподобяват като общи за района. " Фрийдъм хаус " сочи, че наклонността за утежняване на качеството на демокрацията се набюдава при 18 страни, усъвършенстване има едвам в шест. За консолидирани демокрации са сметнати единствено балтийските страни, Чехия, Словакия и Словения. България и Румъния са в категорията на полуконсолидираната народна власт, а степен под това са хибридните режими.

“Фрийдъм хаус “ приказва за " антидемократичен завой ", тъй като " офанзивите против демократичните институции се популяризират по-бързо от всеки път " в Европа и Евразия.

" Опортюнисти... прикрити под идеологически дневен ред " подхранват антидемократичните практики. " В доста столици " ерозията на демократичния либерален ред значи, че демокрацията, която най-малко на думи политиците одобряват като мечтан модел, от ден на ден губи от известността си - в това число тъй като съществуващите институции не могат да се оправят с проблемите в обществата, се споделя в отчета.

За България оценката спада с едвам 0.04 точки, което е сходен резултат на румънския. Много по-силно се утежнява оценката за Албания и Сърбия, цели 0.25 точки в Унгария и 0.36 в Полша.

Част от рекомендациите на " Фрийдъм хаус " за справяне с рецесията на демокрацията е да се влага в самостоятелни избори и да се вземат ограничения против дезинформацията в интернет пространството и изборната интервенция в района. Организацията упорства за поддръжка за гражданското общество и самостоятелните медии, както и Европейски Съюз да се погрижи системата на " пленени медии " в Унгария да не се възпроизведе в Полша и други страни в Блока. В същото време “Репортери без граници “ прави оценка обстановката с медиите в България като най-лошата в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР