Проблемите на Avon не спира, след като моделът й на

...
Проблемите на Avon не спира, след като моделът й на
Коментари Харесай

Бразилската Natura Cosméticos купува Аvon за 2 млрд. долара

Проблемите на Avon не стопира, откакто моделът й на директни продажби се оказва неконкурентен на новите действителности. Това се отразява и на пазарната й капитализация на борсата в Ню Йорк.

© Brendan Mcdermid След редица проблеми, с които Avon не съумя да се оправи, в този момент компанията става благосъстоятелност на Natura Cosméticos, която е известна с марката си The Body Shop. Сделката на стойност над 2 милиарда $ е опция бразилската компания да се разрасне в Европа, Азия и Латинска Америка.

Сделката

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 2015 година Avon разгласи, че хедж фондът Cerberus Capital Management ще придобие 16.6% от акциите й и ще купи 80.1% от бизнеса й в Северна Америка. Сделката, която беше на обща стойност 605 млн. $, беше и избавителен пояс за затъналия в проблеми производител на козметика, писа Reuters. Cerberus Capital поеха 230 млн. $ от дълготрайните отговорности на Avon - ход, който улесни продажбата на компанията на Natura Cosméticos.

Сега Natura Cosméticos купува Avon Products, написа Financial Times, като цитира източници до договорката.

Компанията, основана в Сао Пауло, ще има към 76% от акциите на компанията, а останалата част ще бъде благосъстоятелност на акционерите на Avon, трърдят те. Един от тях споделя, че договорката, по която се работи от месеци е трябвало да бъде оповестена в сряда сутринта.

Проблемите в Avon

В последните години Avon е изправена пред редица проблеми. През януари компанията разгласи съкращения на 2300 души. Пазарната капитализация на Avon спадна фрапантно, достигайки 1.4 милиарда $ на борсата в Ню Йорк.

Компанията, която е пионер на модела за директни продажби, изостава зад конкурентните козметични марки, които по-бързо се приспособяват към новите действителности на пазара, концентриран в обществените медии. Пазарният ѝ дял е понижен спрямо конкурентните LVMH, Sephora, Estée Lauder и L`Oréal.

В момента промишлеността процъфтява, тъй като милиони младежи първо виждат нови артикули за хубост в Instagram, показани от следваните от тях инфлуенсъри, а по-късно си ги купуват онлайн и все по-рядко от физическите магазини. В това отношение моделът на Avon наподобява стар и неработещ.

Възможностите

Южноамериканската група закупи The Body Shop през 2017 година от L`Oréal и се концентрира върху увеличението на наличието си във Англия и в международен проект. Natura Cosméticos, която също има австралийската марка Aesop, е учредена от Луиз Сеабра през 1969 година и е най-известна с това, че добива част от продуктите си от Амазонка, където работи в тясно съдействие с локалните хора и фермери.

Бразилската компания вижда доста благоприятни условия за разширението на бизнеса си в международен мащаб, както и за съживяването на американската компания, известна с дистрибуторите си. Купувайки Avon, Natura Cosméticos ще може да разшири активността си в Азия, Европа и Латинска Америка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР