Проблемите и перспективите пред местното самоуправление и старозагорската Алма матер

...
Проблемите и перспективите пред местното самоуправление и старозагорската Алма матер
Коментари Харесай

Общината и университетът в Стара Загора ще работят за привличане на студенти

Проблемите и вероятностите пред локалното самоуправление и старозагорската Алма матер ще бъдат в центъра на постоянните работни срещи, за които се договориха управленията на община Стара Загора и Тракийския университет. На първата среща, извършено нощес, са обсъждани взаимни действия и целенасочена политика, по които ще се работи за привличане на кандидат-студенти и за задържане на към този момент подготвените експерти в града.
„ За нас е от изключителна значимост да създадете специалности, свързани с ИТ бранша, тъй като откриването на профилираното национално учебно заведение ще има нужда от последователност при висшата просветителна степен и вашите специалности. Не бива да губим време “, съобщи заместник-кметът по обучение Иванка Сотирова.
„ Подготвяме новите специалности - локални финанси, етерично-маслени култури, здравна козметика, помощник-фармацевт.  За всички нас е значимо Тракийският университет да основава експерти и да дава отговор на потребностите на бизнеса “, съобщи на срещата ректорът доцент Добри Ярков и благодари за поддръжката в новите инициативи от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Реакторът уточни, че информатика, програмен продукт, както и компютърни и информационни мрежи са другите специалности, по които висшето учебно заведение интензивно работи. Тъй като университетът няма акредитация по тези посоки, се  търсят разновидности по какъв начин да се одобряват студенти за тях още през новата образователна година,за което се водят диалози с Техническия университет в София. Работи се и по откриването на образование по други атрактивни специалности от аграрното инженерство.
На срещата е разисквана и програмата за годишнината на Тракийския университет през май. Ръководството на висшето учебно заведение възнамерява тържествена част, научна конференция и голям брой срещи с някогашни студенти от страната и чужбина. Съвместна активност общината и университетът възнамеряват за представяне на Алма матер по време на разнообразни туристически и бизнес изложби.
По време на срещата е наранена и тематиката за подобряването на просветителната инфраструктура. Ще бъде построен и съвременен информативен център, ще се работи интензивно по европейски планове и по взаимни действия с няколко министерства, които да подкрепят Тракийския университет, посочи доцент Ярков. „ Вече имаме подписани разнообразни планови линии за над 7 милиона лв. “, добави той.
В работната среща участваха и заместник-кметовете на община Стара Загора Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов, а от ректорското управление - доцент Нели Грозева,  проф. Мирослав Карабалиев, проф. Румен Бинев, доцент Емил Славов, доцент Кънчо Василев Пейчев и доцент Ани Златева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР