Проблемът за продължаващата над 30 години липса на правосъдие срещу

...
Проблемът за продължаващата над 30 години липса на правосъдие срещу
Коментари Харесай

Жертви ще сезират ЕП за липса на правосъдие срещу виновните за възродителния процес

Проблемът за продължаващата над 30 години липса на правораздаване против отговорните за насилственото потъпкване на главните човешки права на турското малцинство в Народна република България по време на така наречен възродителен развой ще бъде подложен в Европейския парламент, оповестява уеб сайтът desebg.com като се базира на информация от Гражданската организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите.

Нейни представители взеха присъединяване в тазгодишните празнувания на 38-та годишнина от началото на трагичните събития, белязани в края на 1984 година и през 1985 година, когато тоталитарният комунистически режим прави опита за насилствена асимилация на българските жители от турски генезис в страната.

Членове на организацията, която сплотява някогашните лагеристи от турското малцинство, въдворени без съд и присъда в лагера „ Белене “ след началото на „ възродителния развой “, както и техните близки, са решили да слагат казуса на вниманието на Европейския парламент.

Те желаят да приказват за безнаказаността на отговорните – вдъхновителите от върхушката на Българска комунистическа партия, както и на лицата от локалната и правосъдна управляващи, а също по този начин и от репресивните органи на режима, взели участие в осъществяването на „ възродителния развой “ пред няколко от комисиите в Екологичен потенциал, измежду които Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, Комисията по правни въпроси и Комисията по петиции.

По време на поклонението пред жертвите на „ възродителния развой “ в Кърджалийско преди броени дни представителите на гражданската организация са разговаряли за казуса с евродепутата Илхан Кючюк (ДПС), който им е заречен да спомага за визитата им в Брюксел.

Както е известно от 1991 година прокуратурата води дело за „ възродителния развой “, само че единствено против висши ръководители на комунистическия режим, последният от които – Георги Атанасов, министър ръководител (1986-1990) – умря през месец март тази година.

След гибелта му прокуратурата небрежно приключи делото, само че представители на Гражданската организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите стачкуваха против това решение и даже стачкуваха против бездействието на държавното обвиняване през юни 2022 година пред Съдебната палата в столицата.

Миналата седмица състав на Софийския апелативен съд анулира постановлението на прокуратурата за преустановяване на следствието и го върна за следствие.

Съдът ясно уточни, че прокуратурата първо би трябвало да отговори дали има и други лица, направили закононарушения при реализирането на „ възродителния развой “ и едвам тогава да приключи делото.

Именно това желаят от Гражданската организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите – прокуратурата да си свърши работата и да проверява и изпълнителите на „ възродителния развой “.

Поставянето в Европейския парламент на въпроса за погазването на правата на жертвите от „ възродителния развой “ и бездействието на държавното обвиняване към този момент повече от 30 години против отговорните за опита за насилствена асимилация на българските жители от турски генезис ще бъде следващия пестник против прокуратурата отпред с основния прокурор Иван Гешев в подтекста на тежките рецензии за неналичието на господство за закона у нас.

През това лято след многократни настоявания основният прокурор Иван Гешев одобри и беседва с представители на гражданската организация, като даже пусна фотография от срещата на уеб страницата на прокуратурата.

По време на срещата Гешев се оправдал, че нищо не е в ръцете му, само че след последното правосъдно определение и връщане на делото за следствие, а не за преустановяване, каквито сметки си правеше прокуратурата, точно основния прокурор е на ход.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР