Проблемът в НЗОК е заложен още в начина, по който

...
Проблемът в НЗОК е заложен още в начина, по който
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: Най-големият проблем е, че управителят на НЗОК се избира от парламента



„ Проблемът в НЗОК е заложен още в метода, по който е разказано действието на Касата в българското законодателство. Изборът на шефа от Народното събрание, автоматизирано трансформира този човек по-скоро в политическа фигура, в сравнение с в специалист, който да ръководи администрацията, основано на решенията на Надзорния съвет “. Това мнение изрази ръководителят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев.

„ Фактът, че шефът, който би следвало да е изпълнителят, админът на решенията се назначава от Народното събрание е част от огромния проблем. Това е повода при промяна на всеки нов министър да се стига до промяна на шеф. Това е и повода не постоянно шефовете, които биват предлагани от политиците и избирани от Народното събрание да имат нужната експертиза и подготовка за това, което в действителност би трябвало да прави един шеф на здравна каса и оттова потегля целия проблем “, добави той.

Д-р Станимир Хасърджиев счита, че най-удачно би било шефът на НЗОК да бъде специалист на високо равнище: „ Бидейки социална институция НЗОК, която е под публичен надзор, какъвто той е сега, би следвало шефът на НЗОК да бъде на първо място специалист на високо ниво, който да може да направи по този начин, че администрацията да работи в интерес на жителите на страната. “

Според него, главен проблем е, че няма съответни критерии, съгласно които да бъде избиран шефа на Касата: „ Управителят на НЗОК би трябвало да  бъде назначаван посредством конкурс на база на своите качества, знания, опит и визия за развиване на здравноосигурителната система у нас “.

" Втори дирек на здравно обезпечаване има смисъл единствено тогава, когато той се зарежда от спомагателна здравна вноска ", съобщи изрично доктор Станимир Хасърджиев: „ Дали българското общество е готово на това е първият въпрос, на който би трябвало да си отговорим. Дали политиците имат политическата воля да заявят ясно пред обществото, че с 8-процентната вноска, която сега имаме е невероятно опазването на здравето да бъде на предстоящото равнище. Дали политици и БЛС са подготвени да признаят, че с този голям брой лечебни заведения, на които гладко им разрешаваме да черпят от дребното публичен запас, с който разполагаме, е най-хубавият модел за нашата страна. Дали течовете в системата не са тези, които още повече усложняват обстановката “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР