Проблемът с тежките раници на учениците до 6-ти клас остава

...
Проблемът с тежките раници на учениците до 6-ти клас остава
Коментари Харесай

Въпреки всички усилия: Раниците на учениците до 6-ти клас тежат повече от разрешеното

Проблемът с тежките раници на учениците до 6-ти клас остава изключително важен макар всички ограничения, които Министерството на образованието и науката е подхванало до този миг. Това споделя министърът на образованието Сашо Пенов в отговор на парламентарен въпрос, касаещ тежестта на раниците с учебници за най-малките възпитаници, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По закон позволеното тегло на раницата е тя да е не повече от 15% от тежестта на детето.

Законът за учебното и предучилищното обучение дефинира правила при издаването на познавателните книжки, учебниците и образователните пособия, като те би трябвало да се издават съгласно избран размер на книжните тела, формата, типа хартия и графичния дизайн, тъй че да не тежат ненужно. Други текстове плануват опцията да се издават и употребяват познавателни книжки, пособия и учебници в електронен вид, който е еднакъв на книжното тяло. В ограниченията си за битка с тежките раници и следващи възможни болести на опорно-двигателната система на подрастващите, от МОН обезпечават училищен шкафчета за децата в учебните заведения, като през 2019 година всички школа са оборудвани с модели шкафчета, определени от самите учебни заведения.

За да оказват помощ на децата, обаче, от министерството разпореждат и на шефовете при опция да вкарат поредно осъществяване на часове по един и същи предмет, да осведомят родителите да наблюдават за размера на купуваните раници, тетрадки и несесери; и да наблюдават децата да носят единствено нужните за съответния час помагала; както и да вкарват – където е допустимо, - образование по електронни учебници.

Въпреки напъните на управлението на министерството, които – акцентира министърът – имат последователност по тематиката за тежките раници, казусът си остава важен и към сегашния миг. Той може да бъде решен единствено с въвеждането и насърчаването на цифрово образователно наличие, внедряването на нужната техника в класните стаи – интерактивни дъски, мултимедийни устройства, и други, и се подтикват учителите да употребяват оптимално въведените условия.

По Плана за възобновяване и резистентност пък се планува построяването на STEМ центрове в страната, като потреблението им ще се отрази и на тежината на ученическите раници, добавя министърът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР