Проблемът с непазарните обезщетения, които изплаща държавата на собствениците на

...
Проблемът с непазарните обезщетения, които изплаща държавата на собствениците на
Коментари Харесай

Има проблем с обезщетяването на собствениците на земи от държавата

Проблемът с непазарните компенсации, които изплаща страната на притежателите на аграрни земи при отчуждаване придобива все по-сериозни размери. Това сочи разбор на  Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ) за Българска телеграфна агенция.
 
Според експертите нормативната база дава право на страната да избере при отчуждаване дали да обезщети притежателя на земя с равностойна от Държавния аграрен фонд (ДПФ) или да го обезщети със възнаграждение на така наречен " пазарни " цени, избрани от лицензиран оценител.

Липсват публична информация и емпирични данни в какъв случай страната взема решение да обезщетява притежателя със земи и по кое време парично.
 
Практиката страната да ощетява притежателите с компенсации под пазарните цени продължава от години, само че напоследък придобива застрашителни размери, показват от сектора и дават образец с отчуждаванията на аграрни земи за построяването на автомагистрала " Хемус ", скоростния път Видин - Ботевград, където съгласно тях разликите сред пазарните цени и компенсациите са в пъти по-ниски, написа в разбора.

Какво става, в случай че имате земя, за която нямате контракт

Според асоциацията продължава да тежи на притежателите на аграрни земи казусът с така наречен комасация по прилагане или " бели петна ". Официална статистика няма, до неотдавна реалистичното число би било към 2 млн. дка. Към момента под тази форма се обработват почти 1,3 млн. дка на година.
 
 istock istock
Има редица случаи, в които умишлено се заобикаля сключването на контракти за прилагане (наем или аренда) на земеделска земя от страна на ползватели. Липсват работещи решения за отбрана от градушки, за обезпечаване на земеделската продукция, за предварителна защита против ерозия и други, пишат от асоциацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР