Проблемът с липсата на работна ръка в българския туризъм се

...
Проблемът с липсата на работна ръка в българския туризъм се
Коментари Харесай

МТ разчита на поколение Z да реши проблема с работната ръка в туризма

Проблемът с неналичието на работна ръка в българския туризъм се задълбочава и отрасловото министерство подхваща нов метод за решаването му – обръща се към потомство Z.

По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) единствено 20% от завършващите специалности в областта на туризма се осъществят в бранша, което значи, че имаме огромно разминаване и разхищаване на голям запас за образование на хора, които след това не отиват на работа в туризма. Това сподели зам.-министърът на туризма Мариела Модева по време на съвещание на Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма.

Необходимо е да бъдат регистрирани редица фактори, които въздействат на бранша. Все повече би трябвало да се съобразяваме освен с демографския срив и засиленото обезлюдяване на редица райони, само че и с неповторимите характерности на представителите на поколението Z, които съставляват огромна част от европейската работна мощ “, посочи тя.

Сред нужните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, са еластичност при адаптиране на образователните стратегии, работната среда и изискванията. Специален акцент би трябвало да се сложи върху така наречен „ учене посредством правене “, което се показва в дуалното обучение.

За да притегли повече младежи в бранша, Министерството на туризма провежда акция, ориентирана към съдействие със профилираните учебни заведения по туризъм, което е основно за решение на казуса с фрагментите. Провеждат се серия от срещи в професионалните гимназии по туризъм в страната. Сред идните проекти на Министерството на туризма е да подкрепя осъществяване на съревнование за възпитаници в междинното обучение, учащи се в туризма.

Друго значимо направление на работата е съдействието с висшите учебни заведения, които са гръбнакът на туризма в България, тъй като обезпечават 70% от фрагментите в сектора, а те във компаниите от бранша са към 26 000.

По време на срещата Асоциацията на българските туроператори и туристически организации показа настоящи трендове на трудовия пазар и развиване на уменията в туристическия бранш вследствие на пандемията, като предложи реализирането на Пътна карта за превъзмогване недостига на работна мощ, включваща информационна акция, обстойно изследване на дефицитите – на фрагменти и на умения, колаборация с Платформа за работа и работа с поколението Z – форми на обучение и мотивационни стратегии.

На съвещанието стана ясно, че до края на годината се чака и изменение на Списъка на специалностите за професионално обучение и образование, като Министерството на туризма ще спомага за актуализирането му в частта, засягаща специалностите в областта на туризма.
Големият проблем
Липсата на работна ръка в бранш " Туризъм " не е от през днешния ден. От години той стои на дневен ред, а опити да неговото решение се вършат, само че без триумф. Според Полина Карастоянова, ръководител на Сдружение " Национален ръб по туризъм ",  която беше посетител в седмия епизод на подкаста на Economic.bg –  " Едно мислено ", единственият работещ модел е вноса на работна ръка от трети страни. Тук обаче пораждат редица административни проблеми, които пречат на решаването на казуса.
 Подкаст | Проблемите за българския туризъм едвам в този момент започват
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР