Проблемът с качеството на храните, става все по-актуален, както у

...
Проблемът с качеството на храните, става все по-актуален, както у
Коментари Харесай

Възраждане: По-голям дял на биоземеделието в България и ограничаване на химията в селското стопанство*

Проблемът с качеството на храните, става все по-актуален, както у нас, по този начин и в международен мащаб. Редица интернационалните медицински проучвания от последните 20 години, потвърдиха директна връзка сред качествените свойства на питателните артикули и едни от най-масовите болести през днешния ден, сред които: онкологични, ендокринни, сърдечно-съдови и други.
Причините за това са две съществени. Първата е всеобщото антибиотично и хормонално лекуване на животните, от които добиваме месо и скотски артикули като мляко, сирене, яйца и други. А втората е още по-страшна, тъй като е мъчно обратима. Тя касае, по този начин нареченото съвременно земеделие.
Днес под съвременно земеделие, разбираме главно земеделието на химията. Става дума за всеобщото използване на пестициди, които не просто отравят посевите, а се утаяват в почвите и ги замърсяват за десетилетия напред. Към момента са известни към 2000 типа пестициди, като огромна част от тях са били необятно прилагани в предишното, преди да бъдат неразрешени. Най-известния от тях е тоталният хербицид " Глифозат ", продаван от " Монсанто " като, под наименованието " Раундъп ". Преди известно време беше приет от американски съд за извършител на онкологично заболяване.
Глифозатът за пpъв път е употребен като xеpбицид пpез 1974 година Използването мy в cелското cтопанcтво pязко cе yвеличи от cpедата на пъpвото десетилетие на 21-ви век, когато бе въведена пpактиката растения да cе пpъcкат с xербициди малко пpеди пpибиpането на pеĸолтата. В pезултат на това е допустимо cега зъpненитекyлтypи да cъдъpжат повече токсични субстанции, от когато и да било. Важният миг за нас българите е, че през 2017 година, страната ни поддържа предлагането на Европейската комисия потреблението на глифозат на територията на Европейски Съюз да бъде удължено с пет години. Днес този евентуално рисков хербицид е всеобщо използван в България.
Истината е, че това е единствено следващото съединяване в листата, което предстоящо ще се окаже канцерогенно. Доказано е, че всички изкуствени препарати, с които се обработват почвите и растенията, оказват негативно влияние върху човешкото здраве. Доказателствата стават от ден на ден.
Другият основен миг е, тясната обязаност сред химическата и фармацевтична индустрия, които в множеството случаи имат и общи притежатели. Иначе казано, едната ни разболява, а другата ни лекува.
Необходими са незабавни дейности. Ние от " Възраждане " имаме подготвен цялостен комплекс от ограничения в тази тенденция. На първо място, ориентиране на вниманието към биопроизводството и строгото лимитиране на производството и използването на химически артикули в селското стопанство. Също по този начин, да се създаде национална система за узаконяване и непрекъснат надзор на екопродукти, учредена на европейски правила и стандарти, която да се подсигурява като българска държавна еконорма. Българските производители би трябвало да се осведомят за опциите на екоземеделието и екоживотновъдството, които стават все по-ценени в Европа и по света и които дават несравнимо по-големи благоприятни условия за облага.
Това следва да бъде основна цел и съществена политика в региона на земеделието и на Европа, без значение, какъв брой мъчно ще й бъде да се изправи против огромните концерни като Монсанто и други. Това ще бъде и една от главните дела на Възраждане, когато изпратим нашите представители в Европейския парламент. Защото залогът е бъдещето и здравето на децата ни.
Възраждане с номер 27 – единствено ние можем!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР