Проблемът с безстопанствените кучета отново нажежи обществото. През 2017 г.

...
Проблемът с безстопанствените кучета отново нажежи обществото. През 2017 г.
Коментари Харесай

Д-р Пламен Грозданов – ветеринарен лекар от Търговище, пред „Труд“: Улиците са пълни с кучета заради финансови интереси и липсата на контрол

Проблемът с безстопанствените кучета още веднъж нажежи обществото. През 2017 година в границите на акцията на кметството в Търговище, бяха регистрирани над 2000 домашни кучета, което е съвсем седем пъти повече спрямо 2015 година По самодейност на общината доктор Грозданов и негови сътрудници потеглиха по селата да вършат на място чипиране на домашните кучета. Заедно с кастрацията на уличните, увеличените осиновявания на изоставени и засиления надзор, това води до поетапно блокиране раждаемостта на популацията на бездомните. За проблемите беседваме с доктор Грозданов.


– Д-р Грозданов, непрестанно се оповестява за нахапани от кучета, за наказана община, поради нахлуване от улично куче. Само в област Търговище предходната година от скитащи кучета са ухапани 110 индивида. Защо толкоз години не се взема решение казусът с изоставените кучета?
– Проблемът с уличните кучета, които в голямата си част са напъдени и изоставени домашни любимци, не се взема решение, тъй като не се стартира от вярното място. Законът регламентира кастрация и връщане на кучето на улицата, откъдето е взето, само че това не е източника на казуса. Проблемни са най-много дворните и домашни кучета, които раждат безотговорно, макар че стопаните са длъжни да обезпечават кастрации на животните. Заради занижен надзор, а някъде и поради неналичието му, кученцата отиват на улицата. Да не приказваме за така наречен вилни пазачи, които всяка зима са напъдени от стопаните си и навлизат на глутници в градовете. Напролет тези хора си взимат други кучета и отново по този начин. Истината е, че този проблем беше зарязан години наред, тъй като не малко хора имаха и имат интерес нещата да са такива.

– Казвате, че има хора и с финансови ползи, само че всичко опира и до законовата рамка и контрола.
– Отговорността е размита сред Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) – посредством структурите й по области и общините. Кметовете се товарят с все по-голяма отговорност без да имат финансов запас за това. Това стана с смяната в закона, който дефинира те да управляват регистрацията, чипирането и те да постановат санкциите. Другата част, където е казано, че би трябвало да се кастрират домашните кучета, я управляват Областните дирекции за храните. Бездомните отново са отговорност на кметовете.

Смятам, че в този момент се върви в вярната посока, само че не знам дали имаме време и обществото ще търпи ли забавянето. Кучето не хапе, тъй като е фертилно и няма да спре след хирургична дезинфекция, а тъй като е подобен характерът му или методът на живот.

– Не би трябвало ли да ги настанят в приюти?
– Да, би трябвало да пристигна време да се настанят в приюти, само че не знам по какъв начин ще се случи това. Всички, които си мечтаят за това, ще има кажа, че ще пристигна различен проблем. Такъв имат в страните, където нямат бездомни кучета. В огромни европейски градове има лисици и чакали. Нашите обезлюдени села се изпълниха с лисици. Затова не съм сигурен, че като изтеглим кучетата от улиците, ще живеем по-спокойно.

– Споделихте, че в Търговище стартира акция, която съблюдава точния логаритъм за преодоляване популацията и сътрудниците ви от страната звънят да питат по какъв начин се случва това.
– Благодарение на Общинската администрация стартира масирана разяснителна акция жителите да си изпълнят законовите отговорности. Направи се броене на дворните кучета по селата и проведено чипиране за регистрирането им. Изиска се информация от шефовете на етажната благосъстоятелност за кучетата по входовете. Тази е първата стъпка – по регистрация и надзор. Ако се пусне куче с чип, както се е случвало към този момент, заловим го и се наложи санкция, нещата стават по-различни. Наскоро имаше случай – жена ухапана от куче на улицата, осъди общината. Факт е, че никой няма гаранция, че то е било безстопанствено. В естествените страни кучетата са с чипове и притежателите им заплащат санкции. Там да се гледа животно не е на ниска цена занятие, което можеш да прекратиш и да натириш кучето си на улицата, пък жителите и кмета да му мислят – лае ли, хапе ли, мърси ли. Мой прочут, който живее във Виена, си е разрешил да си пусне кучето. За това му е наложена санкция от 5000 евро и 2 седмици е бил в пандиза. Същото е с изпражненията, които не се прибират от улицата. В Барселона се постанова санкция от 500 евро за такова нарушаване. При нас глобите са смешни на този декор, а и съвсем не се постановат. 200 лева е санкцията за куче без чип, само че какъв брой са санкционираните? Кметовете на селата са обезпокоени, тъй като би трябвало да глобяват хората, които са ги избрали, и на следващия ден ще гласоподават срещу тях.

– Тези старания да се направи списък на кучетата по селските дворове, след това да се стартира чипиране и регистрация, срещнаха опозиция от страна на притежателите на кучета. Това в случай, че в границите на проведената акция по контракта ви с общината, цената е общо 15 лева В това число: чип, слагането му, ваксина и паспорт. 5 лева пък е таксата за владение на куче по селата, за града е 10 лева, а вие говорите за затвор и стотици евро санкции. Как го виждате това?
– Съпротивляваме се на всичко, което може да ни ограничи някакви измислени свободи, и единствено желаеме. Това не е ограничаване, а обвързване. Колеги от страната в действителност звънят и питат по какъв начин се случва при нас в Търговище и поздравяват общината. Случва се, тъй като някой прочете законите и реши, че е извънредно време да се съблюдават, с цел да тръгне някакво решение на казуса. Надявам се това да се случи на всички места, тъй като считам, че един от сериозните проблеми при нас е зареждането с кучета от прилежащи общини. Това е реалност. Не знам по какъв начин юридически да се реши въпросът, тъй като имаме засичане на коли, които пускат кучета и не може да им се наложат наказания. Има я и другата история. Тези цени, които договорихме с общината в границите на проведената акция, изнервиха някои сътрудници, които заплашват да ни дадат на Комисията за конкуренцията, тъй като сме били подбивали цените. Вместо 50 лева, сме взимали по 15. Питам ги – коя баба ще даде 50 лева в случай, че пенсията й е примерно 200 лева Тя ще натири кучето си на улицата. Как да й се сърдиш? Целта е в този момент да се обзет оптимален брой кучета, а не някой да прави облага. Нужно е схващане от всички и сливане на напъните.

– Какви са резултатите все още от тази акция?
– Смятам, че в община Търговище минахме 50% на чипирани и регистрирани домашни кучета. При това за няколко месеца усилена акция. Много се надявам да се довърши това. Имаше огромен боязън, сигурен съм и в Общинската администрация, и при кметовете на селата, където бяха преброени над 4000 кучета по дворовете, да не ги пуснат хората на улицата. Оказа се, че не е тъкмо по този начин. Разбраха, че е за положително, а и жестът с понижените цени изигра ролята си за по-голямо обгръщане. Кастрирахме и над 260 улични кучета, което е сериозен прогрес за нас спрямо предните години. В резултат видяхме по какъв начин кучета, които са кастрирани и с ушни марки, се прибират в дворовете и фермите и се пускат другите, които до момента са били на синджир.

– Излезе план на дълго чаканата национална стратегия за преодоляване популацията на бездомните кучета. Ще има ли резултат от нея, или ще се задълбае в писане и отчитане? Гражданите упорстват кучетата да са в приюти, а не на улицата, както написа в закона и програмата, която се базира на рекомендации на Световната здравна организация.
– За страдание, считам, че тази стратегия е мъртвородена. Откровен съм. Голяма част от нея е с пожелателен темперамент. На моменти ми беше даже смешно като четях, а я чакаме от дълго време, тъй като напъните на обособени общини няма по какъв начин да доведат до изцяло решение.

– В програмата е заложено броене на уличните кучета по избрана формула, писане на отчети по инстанциите – и какво следва?
– Да бъда ли отново прям? Това е написано и направено за така наречен природозащитници. Целта е те да поемат броенето, с цел да изкарат пари. Не е загадка, че в София заплатиха 1 млн. лева за броене на кучетата, което по никакъв метод не оказа помощ за решение на казуса. От една страна по програмата кучетата би трябвало да бъдат разказани по възраст, цвят, пол. От друга страна има методика, като минеш несъмнено разстояние, умножаваш и казваш, че са толкоз и толкоз. Моля ви се, кучетата не са дървета, не стоят на едно място. Ако минем през ромския квартал ще забележим на 1 км 20 кучета. В различен квартал нито едно може да няма. Как ще разберем какъв брой са? И като разберем какво? В програмата са дадени някакви данни, подадени от общините, които не почиват на действителността, уверен съм. През 2016 година в страната да вземем за пример имало 25 861 улични кучета. През 2015 година били хванати 22 186 броя, а кастрираните и върнати на улицата пък били над 17 000 от тях? Много парадокси има там, а финансирането е пожелателно и незнайно. Къде са тези европейски фондове по тематиката – аз не знам за такива?

– На мен ми направи усещане и друго. Куче, което е хванато на улицата, след това кастрирано, маркирано и така нататък и се върне там, откъдето е взето, на всеки три месеца би трябвало отново да бъде хващано и да бъда обезпаразитявано, това действително ли е изобщо? Питам, тъй като с изключение на нахапани, има и не малко кучешки тении.
– Хващането без анестезия няма по какъв начин да стане. Имайте поради, че една спринцовка, която е притежател на упойката, коства 30 лева и доста постоянно се губи. Наскоро групата за залавяне на кучета беше на невралгично място, където отстреляли куче, с цел да го упоят, само че то избягало със спринцовката. Чудесно би било да се обезпаразитяват животните на улицата на 3 месеца и да се имунизират всяка година, само че действително няма по какъв начин да стане. По груби сметки такова залавяне единствено на едно куче коства към 30 лева Откъде пари и за това? Нещата ще се случат, в случай че и обществото стане по-отговорно.

– Затова несъмнено ще се окажат прави тези, дето споделят, че евентуално би било по-лесно и дейно кучетата да са в приюти?
– Тук обаче стигаме до големите вложения, които са нужни за построяването на такива звена и за издръжката им. Търговищкият е построен на първия стадий и в него са вложени евентуално над 150 000 лева За предходната и тази година още към 50 000 лева, единствено за създаване, без прехрана на активността. Според работния план, за целия обект с здравна част трябват над 1,5 млн. лева При това е плануван с потенциал за към 120 кучета?! На този декор в доста от прилежащите общини изобщо няма приюти и кучетата се разхождат на „ проведени екскурзии “.

В същото време, съгласно определението в плана за национална стратегия, излиза, че ние в Търговище сме блокирали раждаемостта на уличните кучета. Досега наблягахме на кастрациите на женски. Тази година попадаме главно на мъжки и то млади, което съгласно програмата значи, че сме блокирали размножаването. Да, обаче на някои хора от прилежащи общини, им е по-евтино да си изхвърлят кучетата до града ни. Засекли сме три такива места. Записваме номерата на колите, само че се оказа, че нищо не може да се направи. В това време прокуратурата нападна всеобщо наредбите за развъждане на кучета и по този начин пречи на общините да бъдат ефикасни и да вземат решение казуса с домашните и изоставени животни.

– Това значи, че страната поставя някаква рамка, само че не оказва помощ за спазването й? Няма ли аргумент общините да заведат групов иск – вменяват им се отговорности, а няма пари? Хората питат за какво се дават толкоз средства за кучета, а не за децата, примерно, само че роптаят и против животните на улицата.
– Би трябвало Сдружението на общините да се задейства, тъй като общините са тези, които заплащат компенсации в границите на хиляди, и харчат хиляди в ограничение на бездомните. Според мен е нужно да се актуализира цялото законодателство в тази тенденция, тъй като то се трансформира на парче и стават недомислици. Говорихме с сътрудници, които са взели участие в писаното на плана за стратегия за парадоксите, които са заложили там. Те споделиха, няма да го спестя, че е страшна борбата с тези Неправителствени организации. Истината е, че всичко е за пари.

– Колко и какво желаят тези НПО-та?
– Те желаят да броят и кастрират животните, само че да им заплащат общините или страната. Искат да изнасят кучета в чужбина, тъй като печелят от това. Настръхнали са против БАБХ, тъй като им спря два буса с кучета на границата. Факт е, че има контрактувани канали за експорт на кучета. Има и жители, които развиват подобен бизнес. Познавам англичанин, който е купил фургон и кара кучета сякаш с нетърговска цел зад граница. 3000 евро е чистата му облага всеки месец от 10 наши кучета, изнесени в Германия. Там за чипиране, имунизация, кастрация стопаните би трябвало да платят над 1000 евро. А, ние им пращаме подготвени кучета, които си осиновяват. Как при този бизнес да се случат нещата?

Нашият посетител


Д-р Пламен Грозданов е ветеринарен доктор с 28-годишна процедура в Търговище. От 2004 година работи с общината за преодоляване популацията на изоставените на улицата кучета и обгрижва питомците в общинския подслон за бездомни четириноги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР