Проблемът с АЕЦ „Чернобил“ е с опазването на ядреното хранилище,

...
Проблемът с АЕЦ „Чернобил“ е с опазването на ядреното хранилище,
Коментари Харесай

Проф. Георги Касчиев: Страшно ще стане, ако някой пиян Ванка с танка надупчи ядреното хранилище в АЕЦ „Чернобил“

Проблемът с АЕЦ „ Чернобил “ е с опазването на нуклеарното вместилище, в което е складирано отработено нуклеарно гориво от последните три блока на централата. Страшно ще стане, в случай че някой пийнал Ванка, подкара танка и надупчи стените на нуклеарното вместилище. Тогава ще изтече водата, която охлажда касетите, а по този начин може да се стигне до радиоактивно приключване, което ще има рисково отражение върху заобикалящия централата свят. За това предизвести в студиото на Нова ТВ нуклеарният специалист проф. Георги Касчиев.

Той изясни, че отработеното нуклеарно гориво се съхранява в железни касети, които са складирани в самобитен басейн, а над тях има 4 метра вода, която би трябвало да ги охлажда със специфични системи. При прекъсване на тока стопира и охлаждането на водата. Тогава се включват спешно мощни компресори, които подават електричество, само че те могат да работят до 48 часа. Ако спешната обстановка продължи по-дълго, водата стартира да се нагрява и последователно да се изпарява, само че този развой продължава най-малко няколко седмици, а през това време остава вярата да се включи електрозахранването и охлаждането на отработеното гориво да продължи, разказа софтуерния развой Касчиев.

Според него обаче с управлението на АЕЦ от руснаците може да се възпроизведе рискова провокация против Украйна. „ Чернобил “ е единственото място от където може да се вземе плутоний, и то оръжеен плутоний, подобаващ за нуклеарно оръжие. Русия и в този момент упреква украинците, че създават нуклеарно и биологично оръжие, без да имат доказателства. Ако количества от този плутоний се пренесат на несъмнено място, Русия може да сътвори провокация, че Украйна в действителност създава нуклеарно оръжие и да я компрометира в международен мащаб. Към тази догадка ме навежда фактът, че са изключени камерите от АЕЦ и няма опция за наблюдаване и надзор от международните организации, които седят тези процеси. Не изключвам сходна провокация от руснаците, предизвести проф. Георги Касчиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР