„Проблемът не е в бройката на университетите – те дават

...
„Проблемът не е в бройката на университетите – те дават
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Не е нужно да намаляваме университетите, а да има специализация

„ Проблемът не е в броя на университетите – те дават достъп до висше обучение по места, обаче допуснахме всички университети да имат всичко – механически университет с право, химически университет с българска литература и пр.”, разяснява в студиото на „ Тази сутрин” ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.

„ Държавата имаше неверна политика, която стимулираше университетите да имат повече места, без да се държи на качеството, от три години тази наклонност се е обърнала (…) Въпросът за изпитите е преекспониран, още преди 15 години моята концепция беше, че матурите би трябвало да бъдат общият вход за висшите учебни заведения – това би дало идентичен старт на всички места, идентични критерии. С изключение на контролираните специалности матурите изместват приемния изпит”, разяснява той.

„ Трябва да понижаваме броя на признатите студенти там, където качеството е ниско – и това се случва към този момент от три години, Има критерии – свързани са с реализацията на пазара на труда, с научната продукция, 4-5 критерия са”, добави той.

„ Новината не е в това, че има 10% незапълнени бройки в Софийския университет – от 10 години децата намаляват; новината е, че все пак тази година имаме 730 претенденти повече и два пъти по-малко свободни места ”, уточни Герджиков.

„ Има два метода (при приема на студенти – б.ред.) – приема се доста огромен брой студенти, а след това приключват малко. У нас да одобряваме всички – това би затруднило всички, най-много положителните студенти, по-добре да ограничим приема, да понижим бройката”, счита ректорът на СУ.

„ През последните 5-6 години има систематичен проблем ”, добави той по отношение на отхвърли на Сметната палата да завери доклада на СУ.

„ Част от рекомендациите на Сметната палата са нови, другите се повтарят – те ни тормозят. Това, което е притеснително не е, че има нещо неправилно, а че не можем да добием ясна показва за разноските – това важи освен за Сметната палата, а и за нас, ръководствотото на Университета”, уточни той.

По думите му е имало проблем с връзката сред обособените счетоводни звена и централното звено, за отстраняването на който към този момент работи нова електронна система, а има и лични промени в счетоводството на университета.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР