Проблемът на България не е т.нар клас прослужено време, а

...
Проблемът на България не е т.нар клас прослужено време, а
Коментари Харесай

Синдикати: Проблемът не е в клас прослужено време, а в липсата на кадри

Проблемът на България не е т.нар ”клас прослужено време ”, а неналичието на фрагменти и това към този момент го знае всеки, даже и първокласниците, сподели през днешния ден пред публицисти водачът на КНСБ Пламен Димитров. Темата за добавката за стажа ще бъде разисквана на следващия ден на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. По думите на Пламен Димитров не е ясно за какво тематиката за класа още веднъж излиза на дневен ред. Очевидно това е нещо, което сплотява част от редиците на бизнес организациите в София, защото това не е проблем на хората в предприятията, включително и на мениджърите и притежателите, с които имам чести контакти, добави президентът на КНСБ.

Според него най-важна е опцията да почне спор за бъдещето на работната мощ в България, по какъв начин оттук насетне демографската злополука да бъде преодоляна и с какви ограничения на държавно управление, на бизнес и на синдикати обществото да откри нова национална цел. Пламен Димитров изрази увереност, че не позволява добавката за стаж да отпадне и " тази изтъркана и омръзнала на всички към този момент тематика още веднъж да заеме общественото пространство ". По думите му, в случай че обаче някой се опита да отнеме добавката за стажа, федерациите в синдиката са изразили подготвеност за сериозен отпор и радикална реакция.

По думите на Пламен Димитров не трябва обаче да се губи време за разискването на сходни измислени проблеми, изключително след ясните изразените позиции на синдикати и държавно управление по тематиката.

По отношение на другата тематика, която следва да бъде разисквана на съвещанието на НСТС - неизплатените заплати, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов съобщи, че със законопроекта, който следва да бъде гледан на второ четене в Народното събрание, казусът няма да бъде премахнат или най-малко няма да бъде по този начин свидлив за гушата по този начин, че да бъде удушен. КНСБ и омбудсманът Мая Манолова внесоха оферти за промени в седем закона, само че краткотрайната парламентарна комисия е възприела единствено част от предложенията, означи Чавдар Христов. Според него пложителен резултат ще има от предлагането ГИТ да ревизира проблеми, свързани с неизплатени заплати.

От предложенията за промени в Търговския закон, най-важното не е признато - да не се се позволява прекачване на компании или дялове от компании, тогава когато прехвърлителят има отговорности към служащите, произлизащи от трудови и осигурителни връзки, добави Христов.

Не е признато и служащите и чиновниците да имат право да откриват произвеждане по неплатежоспособност против работодателя, когато имат неизплатени хонорари, както и служащите да станат преди всичко в редицата с неудовлетворените кредитори. По последна информация неизплатените заплати за последните няколко години са сред 70-80 милиона лв. годишно, а за тази година по междинна информация на ГИТ от юни - юли са 40-50 милиона лв., сподели Чавдар Христов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР