Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ

...
Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката Александър Николов:„Булгаргаз" прави всичко възможно да осигури конкурента цена

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Русия не следва да се разпознава с Путин. 75% от общото произвеждане на „ Газпром " се употребява от Европа. Колкото е неприятна за Европа тази взаимозависимост, толкоз е и за Русия. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Стратегическите за страната решения се взимат не еднолично, а с консенсус в Министерски съвет. Според него, при сключване на анекса към контракта с „ Газпром ", има риск от повишение на цената на газа с най-малко 11%. „ По никакъв метод не съм имал потребност от съвет от който и да е. „ Булгаргаз " съблюдава всички вероятни дипломатически условия. Няма по какъв начин на каквато и рационална основа да се подпише това, което пристигна от „ Газпром ", тъй като съдържа детайли, които са неприемливи, слага България в нежелано състояние и тъй като който и да разпише това нещо, той е евентуален клиент на прокуратурата. Ако се разпише това нещо, значи извънредно тежки финансови последствия за „ Булгаргаз ", изясни Николов.

Българската страна не е нарушила каквато и да е уговорка, безапелационен е министърът. Той съобщи, че чака Европейски Съюз да излезе с единна позиция за газовите доставки. „ Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май сред всички енергийни министри. Основната тематика ще бъде какви дейности ще подхващат другите страни. Зависимостта на Австрия и Германия е много по-различна от българската ", изясни министър Николов.

„ Булгаргаз " прави всичко допустимо да обезпечи съперника цена, увери енергийният министър.

„ Частично, количествата, които не се употребяват в Гърция, остават в България. Това са остатъци и напълно обикновено е, в случай че цената им е конкурентна, „ Булгаргаз " да се възползва от тях ", изясни Николов.

От идната седмица газът у нас ще бъде по-скъп, според какво ще успеем да договорим с Азербайджан, сподели Николов.

Според него обаче в средносръчен и дълготраен проект цената на газа в европейския район ще понижава. „ В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа сила. Когато миксът се огледа на районно равнище, а не на национално, това трансформира фрапантно системата ", счита енергийният министър.

На равнище количества природен газ в България не следва да се чакат нарушавания в доставките. Цената зависи от „ Газпром " на равнище Европа, изясни Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР