“Проблемът е доста сериозен. Сървърите са местата, където се управлява

...
“Проблемът е доста сериозен. Сървърите са местата, където се управлява
Коментари Харесай

Новата “пандемия”: На всеки 11 секунди в България се случва кибер-инцидент | Бизнес, 08.02.2023

“Проблемът е много сериозен. Сървърите са местата, където се ръководи информацията. Може да се касае от приключване на информация и персонални данни или до офанзиви, които криптират информацията и тя става неизползваема или унищожавана. ” - по този начин изпълнителният шеф на Cyber One и член на борда на шефовете в БАК Кирил Григоров разяснява скорошната хакерска офанзива, таргетирала сървъри в страни от двете страни на океана. 

Гостът съпоставя огромната по този начин от тази седмица с хакерския пробив против Колониъл пайплайн. 

“С Колониал пайплан, светът стана очевидец по какъв начин една хакерска офанзива може да повлияе на живота на милиона хора. Стигна се до дефицит на горива и храни. При скорошният случай обаче, по последна информация, няма приключване на персонални данни и криптирана сериозна информация. За разлика от Колониал пайплайн, още няма пожелан откуп. ”

Григоров споделя трендовете в киберпрестъпността, и ролята на Русия, която при започване на войната в Украйна, приканва разнообразни хакерски групи да се върнат на територията на федерацията, давайки им право да нападат вражески на Кремъл страни. 

“Кибер войната продължава с много по-високи темпове от войната във физическия свят. Ковид 19 даде сериозен подтик на дигитализацията. Голяма част от животът на хората мина онлайн. Това носи със себе си съответни опасности. За страдание през последните години, следим трайно нарастване на хакерските офанзиви по целия свят. Тази наклонност ще се задълбочава със усилване на дигитализацията. ” 

Що се отнася до България, гостът споделя че страната ни е обект на интерес, както от хакери вътре в страната, по този начин и от групи на другия завършек на света.

“Има ясна статистика, която демонстрира, че в България се случва кибер-инцидент на всеки 11 секунди. А това са единствено известните произшествия, когато хората си признават. ” 

Защо на Световния стопански конгрес в Давос се приказва за идна ”кибер пандемия ” и можем ли да се предпазим от киберпрестъпниците? Вижте повече в идващото видео.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР