Проблем за лечението на пациентите, страдащи от множествена склероза, лупус

...
Проблем за лечението на пациентите, страдащи от множествена склероза, лупус
Коментари Харесай

Лекарство за автоимунни заболявания е поскъпнало тройно

Проблем за лекуването на пациентите, страдащи от множествена склероза, лупус и други автоимунни болести, сигнализират пациентски организации за повишаване на лекарството " Имуновенин ".

Неочаквано през март месец медикаментът е изтеглен от пазара и след това върнат, само че на тройна цена. Така лекуването на пациентите може да доближи до 6 хиляди лв.. Пациенти, чието лекуване зависи само от медикамента, са в невъзможност, тъй като не могат да си го закупят.

През 2018 година Любка Драганова е диагностицирана с лупус. Преминава през разнообразни лекувания, с които обаче лекарите не реализират резултат и по този начин се стига до препарата " Имуновенин ". Категоричното мнение на експертите е, че в нейния случай друго лекуване не е допустимо.

" Решението, което взеха тогава лекарите, беше да ми се поставят по 100 ампули всеки месец. Реално цената му, когато беше тогава, беше 147 лева на кутия. 100 ампули са 10 кутии, което значи 1470 лева на месец. Няма средностатистическо семейство, което да си разреши тази сума всеки месец ", разяснява Любка.

Тя е на 39-години, майка на две деца. До момента разчита на приходите от своята работа и тази на мъжа ѝ, с цел да покрива разноските по лекуването, а здравната каса не поема даже и дребна част от него.

" Няма заченки и даже да ни облекчат финансово по някакъв метод, тъй като сега би трябвало аз да продължа с " Имуновенина ", на мен персонално ще ми трябват към 4000 - 4500 лева на месец, според от положението ми ампулите могат да варират ", изясни Любка.

До момента " Имуновенин " се поема от здравната каса за лекуване на две болести, само че в ревматологията с него се лекуват редица автоимунни заболявания.

" Тези болести, получават се с доста положително усъвършенстване при лекуването с " Имуновенин ", защото той извършва ролята на имуномодулатор и в някои случаи се оказва единственото лекуване, което може да се приложи при тези пациенти. И другият вид при нас е, че тези пациенти са заболели и от редица инфекции, които не разрешават да използван имуносипрезивно лекуване. Поради тази причина единственият метод, с цел да можем да ги лекуваме вярно и пълноценно, е да прилагаме " Имуновенин " съобщи проф. доктор Румен Стоилов, който е ревматолог в клиниката по " Ревматология " към УМБАЛ " Св.Иван Рилски ".

Причината здравната каса да не покрива лекуването на пациенти с ревматологични болести с " Имуновенин " е, че те не са записани в късата характерност на медикамента, а с цел да се включи, е належащо клинично изпитване. Битка за това стартира още през 2012 година от организацията на пациентите с ревматологични болести в България и фондация " Множествена склероза Общество-България ".

" За да го включат би трябвало да се направи клинично изпитване, което би трябвало да се финансира от компанията, а компанията е държавна, от компанията декларират, че нямат времеви запас и финансов запас да го създадат и по този начин към този момент близо 10 години ", изясни ръководителят на организацията Боряна Ботева.

" Здравната каса отпуска много лекарства за лекуване на множествена склероза, само че право на всеки пациент с множествена склероза е да се лекува по наставление на доктор с най-хубавото лекарство. Имаме пациенти от фондацията, които се лекуват с " Имуновенин " повече от 10 години и при тях пристъпите понижават ", разяснява Анета Михайлова от фондацията.

На този декор предишния месец сезират виновните институции- отговор от тях към момента няма. И по този начин пациентите остават в невъзможност.

Българска национална телевизия: Какво ще вършиме от тук нататък?

" Нямам никаква визия, нямам за момента аз за себе си отговор ", отговори Любка.

" Не мога да кажа какво да се направи, не мога да им кажа купете си го, някак си не става, макар че те до момента са си го купували и това нарастване на цените, не мога да дам никакъв съвет. Редното е да се преоцени нормативната уредба, само че в околните няколко месеца не го виждам това по какъв начин ще се стане, тъй като това е закон, който е признат от Народно събрание и единствено Народно събрание може да направи съответните промени ", сподели още проф. доктор Румен Стоилов.

Екипът на Българска национална телевизия потърси за коментар компанията производител, както и всички здравни институции, отговарящи за регулация на лекарствения пазар - само че към този момент - без отговор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР